Ce ulei se pune în candelă. Când se aprinde candela în casă, de fapt

Ce reprezint, de fapt, gestul aprinederii candelei.
Ce ulei se pune în candelă. Când se aprinde candela în casă, de fapt

Aprinderea candelei în biserică sau acasă ne aduce aminte de lumina cu care Iisus Hristos luminează sufletele noastre. Preoţii spun că aprinderea candelei semnifică nădejde, credinţă şi dragoste. Se spune că cei care aprind candela în casă și rostesc o rugăciune au parte de protecție divină. Cu toate acestea, nu mulți știu că uleiul din candelă are proprietăți vindecătoare și poate fi folosit de credincioși pentru problemele pe care le au. Iată ce ulei se pune în candelă, de fapt.

Ce ulei se pune în candelă

Candela are un rol important în viața unui creștin. Ea este cea care luminează calea noastră către mântuire și ne aduce aminte de Mântuitorul Iisus Hristos, care a spus: „Eu sunt lumina lumii, cel ce vine după Mine nu va umbla întru întuneric”.

Încă din secolul al II-lea, un academician creștin a scris că religia folosește lumânări „nu doar pentru a risipi întunericul nopții, ci și pentru a-l reprezenta pe Hristos, Lumina necreată și eternă”.

Candelele sunt adesea folosite ca parte a ritualurilor de rugăciune sau pentru a-l onora pe Dumnezeu. O candelă este păstrată întotdeauna în casa unui creștin într-un loc curat, alături de o icoană, iar atunci când este aprinsă, se rostește și o rugăciune.

Lumina candelei este considerată şi protectoare a locuinţei şi purificatoare, alungând spiritele rele. Se spune că duhurile rele nu pătrund în casele în care este o candelă aprinsă. Totodată, candela aprinsă aminteşte de pilda celor 10 fecioare, care îl aşteptau pe Mântuitor cu candelele aprinse. Cinci dintre ele nu au avut suficient untdelemn şi au mers să cumpere, pierzând astfel venirea Lui Iisus Hristos.

Uleiul folosit la candelă se primește de la preoți, după ce a fost sfințit. Acesta nu se aruncă niciodată și trebuie completat mereu. De asemenea, uleiul are și proprietăți vindecătoare, fiind adesea folosit pentru ungerea bolnavilor pentru vindecare.

Uleiul folosit la candelă poate fi de măsline sau de floarea soarelui și se sfințește în timpul slujbei Sfântului Maslu.

Citește și: „Ce s-a găsit în mormântul lui Iisus. Oamenii de știință au rămas uluiți

De ce trebuie să aprindem candela în casă?

O astfel de întrebare i-a fost adresată și Sfântului Nicolae Velimirovici de unul dintre cei cu care coresponda prin scrisori. Răspunsurile acestuia sunt edificatoare:

  • În primul rând deoarece credința noastră este lumină, iar Lumina este Hristos;
  • Candela aprinsă luminează chipul sfântului reprezentat în ea, pentru că sfinţii sunt numiţi fii ai luminii;
  • Prin lumina candelei, noi aducem o mică jertfă lui Dumnezeu;
  • Candela ne amintește de faptele noastre cele întunecate și de gândurile noastre viclene și rele, potrivit doxologia.ro;
  • Candela se arinde tocmai pentru a îndepărta fricile și gândurile care ne abat de la rugăciune;
  • Untdelemnul și fitilul candelei care arde ne aduc aminte că viața noastră scurtă trebuie închinată lui Dumnezeu;
  • Nu în ultimul rând, potrivit Sfântului Nicolae Velimirovici, așa cum candela nu poate fi aprinsă fără mâna noastră, nici candela lăuntrică nu se poate aprinde fără harul luI Dumnezeu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *