Ce umiditate trebuie să fie în casă și cum vă puteți da seama că aerul din locuința voastră nu este potrivit. Evident că există soluții. Puteți măsura umuditatea din casa voastră rapid și printr-o tehnică destul de cunoscută de majoritatea oamenilor. Există activități obișnuite care pt ridica gradul de umiditate. Drept urmare, pentru a afla mai multe despre acest proces, aflați din textul prezentat mai jos.
Fiecare dintre noi ne putem da seama că există pea multă umiditate în locuință. Există activități obișnuite pe care toți le facem, dar care au consecințe, pe care mulți nu le au în vedere. Fie că vorbim de dușuri prea fierbinți, călcat sau gătit, umiditatea va crește rapid. Umiditatea în casă poate avea efecte neplăcute asupra sănătății, așa că evitați cât puteți ca acest fenomen să aibă loc. Ce umiditate trebuie să fie în casă.
Potrivit specialiștilor, umiditatea din casă nu trebuie să depășească 60%. Există metode prin care să vă dați seama că aerul din casă nu este potrivit. Iată care sunt soluțiile.
Nu mai puţin de 12 litri de apă, sub formă de vapori, sunt produşi zilnic prin astfel de activităţi. Dacă umiditatea este crescută, poate apărea mucegaiul care este foarte nociv pentru sănătatea oamenilor. Acesta poate provoca crize de astm, eczeme sau diverse alergii, mai ales în cazul copiilor. Aceștia au imunitatea mai scăzută.
„Umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer şi variază în funcţie de temperatura din locuinţă comparativ cu cea de afară.
Umiditatea aerului din casă este crescută în special în timpul iernii, când temperatura din interior este crescută şi cea de afară este redusă, dar şi din cauza producerii de abur în urma duşurilor, gătitului şi călcatului.
În această perioadă, ventilaţia şi circulaţia aerului sunt reduse, din cauză că geamurile stau mai mult închise, iar asta duce la creşterea nivelului umidităţii. Totodată, diferenţa mare de temperatură dintre interior şi exterior duce la un continuu condens pe geamuri şi pereţi”, explică specialistul.
Este foarte simplu. Condensul este nelipsit de pe geamurile din casa voastră, ceea ce înseamnă că umiditatea a crescut și trebuie să luați măsuri. De asemenea, există o senzație de frig, transpirați mai des și unele afecțiuni respiratorii sunt mai persistente. Nu stați într-o astfel de situație și măsuați constant temperatura.
Apariția mucegaiului din cauza umidității vă pune sănătatea în pericol, vă poate distruge pereții, iar mirosul va deveni greu și neplăcut. Asta vă dă senzația că nu puteți respira normal.
În urma unor studii, s-a ajuns la concluzia că expunerea pe termen lung la sporii de mucegai, crește riscul la alergii și astm. Acest lucru poate afecta persoanele cu imunitatea scăzută. De asemenea, prezența mucegaiului poate duce la dureri de cap, lipsă de concentrare sau oboseală constantă.
„Mucegaiul şi acarienii, consecinţe ale umidităţii crescute din casă, sunt alergeni extrem de periculoşi şi pot declanşa crize de astm sau rinită”, susţine dr. Michael Ruff, medic alergolog.
În cazul în care folosiți prea des soluții pentru îndepărtarea mucegaiului, poate aduce o altă problemă. Asta din cauza compușilor valatili organici. Aceștia sunt extrem de toxici și pot provoca iritații la nivelul căilor respiratorii, disonfort, înroșirea sau uscarea ochilor și erupții cutanate.
Este bine ca în locuință să se un nivel al umidității între 30% și 60%, potrivit specialiștilor. Măsurarea exactă a umidităţii aerului se face cu ajutorul unui higrometru sau umidometru.