Ce umiditate trebuie să fie în casă. Semnul care îți arată că trebuie să iei măsuri

Fiecare dintre noi ne putem da seama că există pea multă umiditate în locuință.
Ce umiditate trebuie să fie în casă. Semnul care îți arată că trebuie să iei măsuri

Ce umiditate trebuie să fie în casă și cum vă puteți da seama că aerul din locuința voastră nu este potrivit. Evident că există soluții. Puteți măsura umuditatea din casa voastră rapid și printr-o tehnică destul de cunoscută de majoritatea oamenilor. Există activități obișnuite care pt ridica gradul de umiditate. Drept urmare, pentru a afla mai multe despre acest proces, aflați din textul prezentat mai jos.

Ce umiditate trebuie să fie în casă pentru ca sănătatea să nu fie afectată

Fiecare dintre noi ne putem da seama că există pea multă umiditate în locuință. Există activități obișnuite pe care toți le facem, dar care au consecințe, pe care mulți nu le au în vedere. Fie că vorbim de dușuri prea fierbinți, călcat sau gătit, umiditatea va crește rapid. Umiditatea în casă poate avea efecte neplăcute asupra sănătății, așa că evitați cât puteți ca acest fenomen să aibă loc. Ce umiditate trebuie să fie în casă.

Potrivit specialiștilor, umiditatea din casă nu trebuie să depășească 60%. Există metode prin care să vă dați seama că aerul din casă nu este potrivit. Iată care sunt soluțiile.

Nu mai puţin de 12 litri de apă, sub formă de vapori, sunt produşi zilnic prin astfel de activităţi. Dacă umiditatea este crescută, poate apărea mucegaiul care este foarte nociv pentru sănătatea oamenilor. Acesta poate provoca crize de astm, eczeme sau diverse alergii, mai ales în cazul copiilor. Aceștia au imunitatea mai scăzută.

Ce este umiditatea și ce trebuie să știm despre ea

„Umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer şi variază în funcţie de temperatura din locuinţă comparativ cu cea de afară.

Umiditatea aerului din casă este crescută în special în timpul iernii, când temperatura din interior este crescută şi cea de afară este redusă, dar şi din cauza producerii de abur în urma duşurilor, gătitului şi călcatului.

Mucegaiul vă pune sănătatea în pericol

În această perioadă, ventilaţia şi circulaţia aerului sunt reduse, din cauză că geamurile stau mai mult închise, iar asta duce la creşterea nivelului umidităţii. Totodată, diferenţa mare de temperatură dintre interior şi exterior duce la un continuu condens pe geamuri şi pereţi”, explică specialistul.

Cum îți dai seama că este umiditate în casă

Este foarte simplu. Condensul este nelipsit de pe geamurile din casa voastră, ceea ce înseamnă că umiditatea a crescut și trebuie să luați măsuri. De asemenea, există o senzație de frig, transpirați mai des și unele afecțiuni respiratorii sunt mai persistente. Nu stați într-o astfel de situație și măsuați constant temperatura.

Apariția mucegaiului din cauza umidității vă pune sănătatea în pericol, vă poate distruge pereții, iar mirosul va deveni greu și neplăcut. Asta vă dă senzația că nu puteți respira normal.

În urma unor studii, s-a ajuns la concluzia că expunerea pe termen lung la sporii de mucegai, crește riscul la alergii și astm. Acest lucru poate afecta persoanele cu imunitatea scăzută. De asemenea, prezența mucegaiului poate duce la dureri de cap, lipsă de concentrare sau oboseală constantă.

Aerisiți camerele în fiecare zi

„Mucegaiul şi acarienii, consecinţe ale umidităţii crescute din casă, sunt alergeni extrem de periculoşi şi pot declanşa crize de astm sau rinită”, susţine dr. Michael Ruff, medic alergolog.

În cazul în care folosiți prea des soluții pentru îndepărtarea mucegaiului, poate aduce o altă problemă. Asta din cauza compușilor valatili organici. Aceștia sunt extrem de toxici și pot provoca iritații la nivelul căilor respiratorii, disonfort, înroșirea sau uscarea ochilor și erupții cutanate.

Ce umiditate trebuie să fie în casă. Valorile normale

Este bine ca în locuință să se un nivel al umidității între 30% și 60%, potrivit specialiștilor. Măsurarea exactă a umidităţii aerului se face cu ajutorul unui higrometru sau umidometru.

  • umiditate redusă- sub 30%
  • umiditate crescută- peste 60%

Soluţii pentru a controla excesul de umiditate

  • aerisiți bine baia după ce faceți duş;
  • aerisiți locuina în fiecare dimineaţă și camera în care ați dormit. Este bine să lăsați geamurile deschise în jur de 15 minute
  • lăsați deschise uşile camerelor din locuinţă, pentru a permite aerului să circule;
Plantele au un rol important în locuință
  • Plasați în locuinţă plante care absorb excesul de umiditate, cum ar fi iedera, feriga, crinul păcii, palmierul pitic sau Tillandsia;
  • Renunțați la covoarele masive, deoarece atrag umezeala, praful şi acarienii.
  • folosiți vopsele şi soluţii antiigrasie şi antiumezeală pentru pereţi;
  • Cumpărați un dezumidificator. Acest aparat oferă o absorbţie ridicată a umidităţii din aer şi neutralizează eficient mirosurile neplăcute din locuinţă;
  • Evitați să uscați rufele în casă;
  • Puneți capac la oală atunci când gătiți
  • Folosiți hota la bucătărie atunci când gătiți.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *