Cazierul judiciar este documentul eliberat persoanelor, care atestă situația judiciară a acestora și se eliberează persoanei fizice sau juridice. Aceste persoane trebuie să depună cererea tip personal, prin împuternicit sau prin reprezentant legal. Pentru cei care nu știu, iată ce valabilitate are cazierul judiciar și de ce acte aveți nevie pentru întocmirea lui.
La început de an 2023 s-a anunțat că românii vor putea descărca online, cazierul judiciar. Astfel că, oamenii nu vor mai pierde ore în șir în fața ghișeelor pentru a obține cazierul judiciar. Asta este una dintre cele mai bune vești, având în vedere că se formau cozi uriașe în fața ghișeelor, pentru a obține cazierul judiciar.
Drept urmare, actul necesar la angajare și în multe alte situații se va obține mult mai ușor. Cazierul judiciar online.
Citește și: Cât durează școala de șoferi în 2023
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în luna ianuarie 2023, legea care simplifică procedura de obținere a cazierului judiciar. Astfel, acesta va putea fi eliberat online.
Legea a fost făcută pentru obținerea mai ușoară a cazierului judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri. S-a propus astfel şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare.
Citește și: Cât costă școala de șoferi în 2023.
Cazierul judiciar online va putea fi obținut peste 6 luni
Cu toate astea, eliberarea cazierului judiciar, precum și cazier judiciar online, se va putea face abia după cel mult șase luni.
Adică, autoritățile și-au luat o marjă de timp suficientă pentru a se pune la punct cu mecanismul de eliberare pentru cazier judiciar online.
„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede noua lege.
„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.
Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”, se mai arată în textul noii legi.
Pentru persoanele majore, dar și pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani este nevoie de următoarele documente:
Certificatul de cazier trebuie obținut de către părinți, în cazul în care copilul are până în vârsta de 14 ani.
cerere eliberare cazier;
actul de identitate împuternicit (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E.
carte de rezidenţă
carte de rezidenţă permanentă
permis de şedere temporară sau permanentă) aflat în termen de valabilitate;
Citește și: Cum poți obține, în România, permisul la 16 ani. Ce trebuie să faci, de fapt
copie după actul de identitate al persoanei pentru care se solicită cazier procura autentificată, în original și copie.
Taxa de 10 lei care era percepută cu ani în urmă a fost eliminată, astfel că nu mai sunt costuri impuse pentru eliberarea cazierului judiciar.
Valabilitatea cazierului judiciar este 6 luni de la data eliberării, dar poate fi utilizat doar pentru scopul menționat în cererea de eliberare.