Ce valabilitate are o rețetă medicală. Mulți români nu sunt atenți la acest detaliu. Ce spun de fapt specialiștii

Ce trebuie să știe pacienții care au primit rețete compensate de la medic.
Ce valabilitate are o rețetă medicală. Mulți români nu sunt atenți la acest detaliu. Ce spun de fapt specialiștii

Sunt foarte mulți români care nu știu că o rețetă medicală are un anumit termen de valabilitate. Este foarte important ca bolnavii să cunoască acest aspect, pentru a nu rămâne surprinși în cazul în care merg la farmacie să cumpere în baza unei rețete compensate și se trezesc că medicamentele au preț întreg. În acest caz, pacientul are o singură variantă: să se întoarcă la medic pentru o nouă rețetă. Iată, așadar, ce termen de valabilitate are o rețetă, de fapt.

Ce valabilitate are o rețetă medicală

Rețetele medicale compensate pot fi prescrise în două cazuri: pentru bolnavii acuți și cei cronici. În cazul pacienților din prima categorie, rețeta are o valabilitate de 48 de ore, în cazul în care tratamentul este pentru o durată mai mică de 10 zile. Motivul este simplu: pacienții acuți au nevoie imediată de tratament, cu atât mai mult în primele zile ale bolii.

Potrivit specialiștilor, tratamentul durează maxim șapte zile în afecţiunile acute și 8 – 10 zile în cele subacute. În ambele situații, rețetele au o valabilitate de 48 de ore. În cazul în care pacientul nu și-a cumpărat medicamentele în acest termen, în baza rețetei compensate, trebuie să se întoarcă la medic pentru a-i prescrie una nouă.

„Sunt situații în care medicul prescrie un anumit tip de medicament și notează faptul că pacientul trebuie să se ducă și să ridice medicamentul în 48 de ore. Este clar o necesitate a pacientului cumva. Acestă rețetă vine să ajute pacientul cu o nevoie medicală, în special în situația bolnavilor care suferă de afecțiuni acute.”, a transmis Larisa Mezinu-Bălan, reprezentant CNAS.

Citește și: „Ce înseamnă c și t la testul de sarcină. Cum interpretăm corect testul de sarcină

Care este termenul de valabilitate pentru rețetele acordate bolnavilor cronici

Rețetele compensate prescrise bolnavilor cronici sunt valabile 30 de zile și asta pentru că tratamentul este unul de lungă durată. În schimb, bolnavii cărora medicii le-au stabilit o schemă de tratament, medicamentele pot fi prescrise pentru o perioadă de până la trei luni. În acest caz, valabilitatea rețetei este de 120 de zile.

„Pacienții cronici în general cunosc termenul de valabilitate al rețetei compensate. Sunt pacienți care merg periodic la medic si vin lunar în farmacie. Pacienții cu afecțiunile acute și subacute sunt cei cu cazurile urgente sunt, în general, tinerii sunt pacienți care nu au un tratament stabilizat. Au fost situații când pacienții au venit cu rețetele expirate.”, a declarat Simona Ionescu, farmacistă, potrivit euronews.ro.

Citește și: „Ce este glosofobia, teama de a vorbi în public, și cum o putem depăși

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
0 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *