Biletul de trimitere reprezintă un cec alb emis de medicul de familie către medicul specialist. Cu ajutorul lui persoanele care au nevoie de un consult de specialitate nu mai plătesc consultația. Ce valabilitate are un bilet de trimitere la medicul specialist? E bine de știut deoarece în prezent, în țara noastră, uneori este dificil să găsim locuri pentru o programare cu bilet de trimitere.
Medicul Andrăsesc Scrieciu Adriana Camelia a explicat pas cu pas tot ce trebuie să știe un pacient despre biletul de trimitere.
„Biletul de trimitere reprezintă un act medical necesar pacientului pentru a putea fi consultat de către un specialist fără ca pacientul să plătească acea consultație. El este scris ca urmare a unei concluzii medicale proprii a medicului de familie care stabilește necesitatea trimiterii pacientului spre un medic de o specialitate anume. Biletul este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate și poate fi acordat doar pacienților asigurați” spune medicul.
Biletul de trimitere poate avea două tipuri de valabilitate. 30 de zile dacă este acordat în serviciul acut sau subacut, respectiv 90 de zile dacă este acordat în serviciu cronic. În decursul unei luni, un medic de familie poate acorda mai multe consultații unui pacient asigurat. Valabilitatea unui bilet de trimitere diferă în funcție de tipul afecțiunii.
Citește și – Analize medicale după 40 de ani. Ce investigații ar trebui să facă orice femeie
Există mai multe boli pentru care pacientul se poate prezenta direct la medicul specialist fără să mai aibă nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie. Acestea sunt: diabetul zaharat, bolile psihice, epilepsia, miastenia Gravis, glaucomul, statusul post AVC, tuberculoza, afecțiunile postoperatorii și ortopedice până la vindecare, hepatita virală B, C, D și ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici, scleroză multiplă, starea post-transplant, insuficiența renală cronică în faza de dializă, afecțiunile oncologice, boala Parkinson.
În cazul în care o persoană își dorește și o a doua opinie de la alt medic de specialitate va trebui să suporte costul consultației. Doar un singur consult pe lună este decontat de Casa de Asigurari de Sănătate. Acest lucru bineînțeles în cazul pacienților asigurați, scrie avantaje.ro.