Ce valabilitate au produsele cosmetice, de fapt. Nu are legătură cu termenul afișat pe etichetă

Care este termenul de valabilitate real al produselor cosmetice.
Ce valabilitate au produsele cosmetice, de fapt. Nu are legătură cu termenul afișat pe etichetă

Produsele de înfrumusețare au un termen de valabilitate și nu este recomandat să le folosești dacă perioada de utilizare a expirat. Astfel, chiar dacă par în stare bună, utilizarea produselor cosmetice pe termen nelimitat nu este posibilă.

Odată deschise, este important să știi cât timp poți păstra în siguranță produsele cosmetice. Nu are legătură cu termenul afișat pe etichetă.

Ce valabilitate au produsele cosmetice, de fapt

Află totul despre perioada în care poți utiliza produsele cosmetice, fără a întâmpina probleme cauzate de termenul de valabilitate. Brandurile de cosmetice, în conformitate cu normele Uniunii Europene au fost obligate să indice perioada de utilizare după deschiderea produselor. Acest lucru a fost adoptat din martie 2005.

Ce valabilitate au produsele cosmetice
Cosmetice

Există două mențiuni posibile pe ambalaj:

Atunci când produsul are o durată de valabilitate estimată mai mică de 30 de luni, este obligatoriu să se indice data minimă de durabilitate (DDM). Sau trebuie menționată data limită optimă de utilizare (DLUO). Corespunde datei de expirare a produsului și poate fi identificată prin cuvintele „A se folosi de preferință înainte”, „EXP” sau „Cel mai bine înainte”, urmate de o dată.

Atunci când produsul are o durată de valabilitate estimată de peste 30 de luni, după cum este stabilit de producător, MDD/ULD nu este obligatoriu. Cu toate acestea, este menționată Perioada de Post Deschidere (PAO). Indică cât timp produsul poate fi păstrat optim după prima deschidere fără niciun risc. Această mențiune este reprezentată de un borcan deschis cu o perioadă de timp (număr) și cu litera „M” corespunzătoare „lunii”.

Pentru a ține cont de datele de deschidere ale produselor tale, nu ezita să le notezi în smartphone-ul tău sau direct pe ambalaj.

Perioada de valabilitate medie a produselor

Dacă nu găsești indicațiile anterioare sau dacă acestea nu mai sunt vizibile, iată câteva informații care îți pot fi de folos. Iată durata medie de valabilitate a produselor cosmetice după deschidere:

  • Rimel și creion de ochi: între 1 și 3 luni;
  • Tratamente faciale (ser, ingrijire contur ochi, cremă hidratantă, demachiant): 8 luni pentru produsele  din borcane și 12
  • luni pentru cele în sticluțe cu pomă;
  • Îngrijirea corpului: între 9 și 12 luni;
  • Fonduri de ten, pudre, bronzante, farduri de obraz, farduri de pleoape: între 12 și 18 luni;
  • Demachiante și apă micelară: aproximativ 12 luni;
  • Oja: între 12 si 24 de luni;
  • Ruj și luciu: aproximativ 15 luni;
  • Uleiuri de corp: aproximativ 18 luni;
  • Șampoane și geluri de duș: între 24 și 36 de luni;
  • Parfumuri: aproximativ 24 de luni;
  • Protecție solară: un sezon. Într-adevăr, filtrele UV devin mai puțin eficiente în timp. Prin urmare, este mai bine să folosești aceste produse doar pe parcursul unui sezon. Dacă intenționezi să păstrezi produsele de protecție solară mai mult, se recomandă să le păstrezi într-un mediu răcoros. Nu le expune la căldură.

În general, chiar dacă produsele de înfrumusețare conțin conservanți, este important să le respectăm termenul de valabilitate.

Cu toate acestea, produsele și mostrele cosmetice nedeschise pot fi păstrate pentru o perioadă de timp puțin mai lungă. Acestea au termen de valabilitate de până la aproximativ doi până la trei ani de la data lor de fabricație.

Citește și produsele cosmetice care vor putea fi interzise în UE. În ce condiții ar putea fi retrase de la vânzare

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *