Anul școlar a început cu mari emoții pentru elevii români, dar și cu o serie de schimbări. Aproximativ 2,7 milioane de elevi s-au întors în bănci luni, 11 septembrie, pentru un nou an școlar. O parte dintre aceștia au dreptul la burse de merit și burse sociale. Ce valoare au bursele elevilor în anul școlar 2023-2024 și care elevi beneficiază de bani de la stat. Anunțul făcut de Ministerul Educației.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, la începutul acestui an școlar, că va crește numărul elevilor care beneficiază de burse. Este vorba atât despre bursele de merit, cât și despre cele sociale. Ministrul a specificat ce categorii de elevi vor fi eligibili pentru bursele de merit, dar și ce valoare au bursele elevilor în anul școlar 2023-2024.
”Crește numărul de copii care primesc bursă. La nivel general, numărul crește cu cel puțin 25-30%. La bursa de merit avem o dublare a numărului de beneficiari, îi vom prinde pe toți cei care au peste 9,50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda bursă de merit și pentru prima treime din clasă, pentru a stimula competiția între copii și pentru a-i motiva să se autodepășească pentru că, până la urmă, copiii se compară cu cei din jurul lor.”, a spus ministrul, la Antena 1.
Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2023-2024. Când vor avea prima vacanță
Nu doar numărul de copii care beneficiază de burse de merit a crescut, ci și cuantumul acestora. Bursa de merit a crescut de la 200 de lei, cât era anul trecut, la 450 de lei. Pe de altă parte, bursele sociale au un cuantum de 300 de lei pe lună. Pentru a primi burse sociale, elevii trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
”Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinţi decedaţi, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie. Bursele sociale se acordă elevilor cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului. Bursele sociale se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie”, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial.
Pe lângă bursele de merit și cele sociale, mai sunt câteva feluri de burse de care pot beneficia anumiți elevi:
Citește și: Interzis în toate școlile din România începând cu 11 septembrie. Ce nu vor mai avea voie să facă elevii
Bursele elevilor vor fi plătite odată cu celelalte drepturi sociale, respectiv pe data de 15 a fiecărei luni. Ministerul Educației a anunțat că banii pentru primele două luni din acest an școlar vor intra abia în luna noiembrie. Astfel, elevii vor primi bursele pentru septembrie și octombrie pe data de 15 noiembrie.