Cea mai bună făină pentru cozonac, pentru ca acesta să crească și să fie cât mai pufos. Cozonacul este unul dintre cele mai apreciate preparate din perioada sărbătorilor. Fie Crăciun sau Paște, acest preparat nu lipsește de pe masa românilor. Multe gospodine aleg să îl gătească în propria bucătărie, iar pentru asta, trebuie să aleagă cele mai potrivite ingrediente. Făina este ingredientul de bază, așa că fiți atenți de care folosiți. Multe gospodine greşesc când o aleg.
Cozonacul este vedeta mesei de sărbători. Pentru ca acesta să iasă perfect, fiți atenți la ce făină folosiți. Trebuie să țineți cont de calitate și nu neapărat de prețul acesteia, dacă vreți un cozonac perfect. Cea mai bună făină pentru cozonac se găsește în comerț.
În ultimii ani, firmele panificație au adus pe piață mai multe tipuri de făină în funcție de produsele pe care doriți să le gătiți.
Ei bine, aceste tipuri de făină depind de gradul de rafinare al cerealelor din care este făcută. Este bine să vă interesați și să aflați de la cei mai buni bucătari, ce făină să alegeți, pentru un cozonac reușit.
Aceste tipuri fi clasificate în funcție de produsele pentru care sunt destinate
Dizolvați drojdia în puțin lapte cald. Amestecați cu o libgură de făină și zahăr, maiaua obținută. Lăsați la crescut aproximativ 15 minute. Separat, într-un bol mare se pune făina gălbenușurile bătute în prealabil cu zahăr, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie și portocala, dar și esențele. Amestecați totul până obțineți coca.
Se topește untul și se lasă la răcit. Dacă vreți un cozonac pufos puteți înlocui untul cu 100 de grame de smântână și 100 de unt. Coca obținută se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut.
Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul și se adaugă deasupra cacao, esență și nuci, obținând astfel umplutura. După ce aluatul și-a dublat volumul se împarte în două și se modelează cu ajutorul unui sucitor.
Punem jumătate din cantitatea de umplutură pe întreaga suprafață, presărăm deasupra stafide și, după gust, bucățele de rahat. Aluatul se rulează și se așază în forma de cozonac. Îl mai lăsați acoperit timp de 30 de minute, înaintede a-lintroduce la cuptor. Băgați apoi la cuptor unde îl țineți timp de o oră.