Cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume este româncă, are doar 23 de ani și vrea ca această titulatură să inspire cât mai multe femei, din România și nu numai, să se alăture industriei gamingului. Ana Dumbravă a declarat în exclusivitate pentru EGO.ro că și-ar dori să vină în întâmpinarea persoanelor pasionate de eSports și să le călăuzească pașii către succes.
Ana Dumbravă nu s-a trezit peste noapte cea mai bună jucătoare la unul dintre cele mai populare jocuri ale lumii, Counter Strike, ci a muncit din greu pentru acest titlu. Nu trofeul a fost miza, însă și-a dorit mereu să fie cea mai bună în domeniile pe care le-a ales. În parcursul ei a ajutat-o foarte mult și faptul că în trecut a făcut fotbal de performanță, sport pe care l-a întrerupt din cauza unor probleme personale.
„M-a ajutat extrem de mult având în vedere că, venind de la un sport precedent, m-a ajutat să mă înțeleg mai bine cu echipa, să cunosc etica și responsabilitățile pe care trebuie să le ai într-o echipă și consider că am avut un avanjat față de celelalte persoane pentru că provin dintr-un sport din trecut”, ne-a povestit Ana despre debutul ei în acest video online disponibil pe toate platformele.
Chiar dacă la prima vedere pare doar o simplă joacă, iar multă lume consideră în continuare că jocurile online sunt o pierdere de timp, tânăra ne asigură că cei cu adevărat implicați pot dezvolta o adevărată carieră în asta și pot fi remunerați pe măsură.
„Pe scurt, pot compara cu un sport tradițional. Sunt contracte și spre exemplu dacă o echipă dorește să cumpere un jucător se face în fotbal, ca să se înțeleagă mai ușor. În cazul în care este liber de contract, se face o ofertă și se fac aceste negocieri, teste în care jucătorul trebuie să-și arate calitățile și dacă se îmbina cu echipa la care vrea să joace”.
Cu toate că psihologic s-a demonstrat faptul că o echipă compusă doar din femei este mai greu de gestionat decât una mixtă sau una compusă doar din bărbați, Ana Dumbravă mărturisește că această regulă nu se aplică și în cazul ei, ba din contră, de-a lungul timpului nu a avut parte de certuri sau tensiuni cu celelalte fete cu care se antrenează pentru campionatele de Counter Strike.
„Eu consider echipa ca fiind o a doua familie pentru că îmi petrec mai bine de jumătate din timp cu ele și consider ca în orice domeniu, chiar și în viața de zi cu zi, că apar anumite conflicte, dar nu conflicte majore. Sunt conflicte minore dar care nu ne fac să ne simțim afectate și chiar dacă ne simțim afectate ne împăcăm și totul revine la normal”, a mai povestit tânăra jucătoare pentru EGO.ro, completând că în ciuda faptul că este un joc online, există foarte multă conexiune fizică cu celelalte colege.
„De curând am fost în cantonament și am petrecut trei săptămâni cu echipa. În aceste săptămâni am avut posibilitatea să ieșim în oraș, să vedem orașul Varșovia, să mergem la cumpărături, să avem acest teambuilding împreună și să ne simțim bine în afara orelor de muncă”. Mai mult decât atât, fetele din echipă trebuie să se înțeleagă bine, mai ales că în sportul pe care îl practică cel mai importantă este starea mentală. În plus, faptul că participă des la tot felul de competiții nici nu le permite să aibă prea mult timp pentru a crea discuții în contradictoriu. „Categoric fiecare campionat este important, chiar dacă este un campionat mic. Consider că poți să capeți experiență din aceste campionate și consider că toate campiontele sunt importante. Fiecare timp petrecut la antrenament și acolo este foarte important pentru un jucător”.
Paradoxal, în timp ce pandemia a făcut ca multe domenii să-și dezvolte activitatea în mediul online, jocurile video au avut și ele de suferit. Cel puțin atunci când vine vorba de eSports.
„Din nefericire, dacă pot spune așa, comunitatea noastră de Counter Strike feminin, în momentul de față, este în creștere pentru că am suferit extrem de mult în perioada pandemiei. Am pierdut cam 80% din numărul de jucătoare. Au plecat din diverse motive, nici eu nu le cunosc, deci nu vreau să dezvolt. Iar în momentul de față eu și echipa mea, și diverse companii și dezvoltatori care fac aceste campionate posibile pentru noi, încercăm să motivăm oamenii și mai ales fetele să intre în această comunitate, să facem o familie cât mai mare”, ne-a dezvăluit Ana Dumbravă, care își dorește enorm să poată ajuta femeile pasionate de acest sport să revină în industri.
Tânăra specifică faptul că eSports este o industrie la fel ca cea a sporturilor tradiționale și că la nivelul profesionist se pot face bani buni. Din păcate în România această industrie nu este extrem de bine dezvoltată, însă sunt multe companii din afara țării care își doresc să investească în jucători buni.
„Nu sunt 100% convinsă pentru că nu m-am interesat, având în vedere că eu lucrez pentru o companie din străinătate și particip la competiții internaționale. Nu am mai avut timpul necesar să aplic către eSport-ul românesc. Chiar îmi doresc lucrul acesta, să pot să ajut în România persoanele și jucătorii care sunt talentați și au nevoie de o echipă sau au plăcerea să joace în aceste campionate. Chiar îmi doresc lucrul acesta. Consider că sunt aceste sponsorizări, de ce nu, prin echipe românești care vor să aplice în Esport”, ne-a mai povestit Ana, completând că în momentul de față pentru ea Counter Strike nu mai este doar un hobby, ci un stil de viață și un job ca oricare altul.
„Ca să dau un exemplu și să fie totul clar și pentru oameni, din punctul meu de vedere acest sport poate deveni un job. Eu am început din pasiune și acum pentru mine este un job pus la punct, cu contract de muncă, lucrez pentru o organizație internațională. Deci pot spune ferm, 100%, că se poate transforma într-un job sigur și stabil”.
Chiar dacă la nivel intern mai este nevoie de muncă pentru ca eSports să devină cu adevărat o industrie profitabilă pentru toate părțile, Ana încurajează pe toți cei pasionați să nu-și distrugă visele, ci să muncească zilnic pentru a deveni din ce în ce mai buni.
„Consider că dacă ajungi la un nivel profesionist nu o să se mai simtă afectați de aceste mici probleme financiare sau alte probleme din exterior”, a concluzionat Ana Dumbravă pentru EGO.ro.
Video: Cătălin Shadi Sîrbu