Carnea de pui este una dintre cele mai folosite la gătit. Este accesibilă și versatilă, putând fi gătită în multe feluri. De la fripturi pe grătar sau la cuptor și până la pui fript pe tigaie, majoritatea modurilor de a găti carnea de pui au ceva în comun: marinarea cărnii. Cum faci cea mai bună marinadă pentru carnea de pui și ce ingredient nu trebuie să lipsească.
Indiferent că vorbim despre carne de pui, de vită sau de porc, o friptură reușită are aceleași caracteristici. Aceasta trebuie să fie fragedă în interior și rumenită la exterior, să fie aromată și să nu devină uscată pe măsură ce se gătește. Pentru a obține un rezultat perfect de fiecare dată, marinarea cărnii este un pas esențial.
Înainte de a prepara termic carnea, este de preferat ca aceasta să stea într-un amestec de ingrediente care să o aromatizeze și să frăgezească fibra. Cu cât carnea stă mai mult timp la marinat, cu atât va deveni mai suculentă. Marinada poate fi preparată în funcție de gusturile fiecăruia, dar trebuie să îndeplinească anumite condiții.
O marinadă ca la carte trebuie să conțină un element acid (vin, iaurt, lămâie sau oțet), condimentele și ierburile aromatice preferate și un agent emolient (ulei sau unt).
Citește și: Cum se fierbe corect carnea de pui. Ce să adaugi în apă pentru o aromă specială. Trucul marilor bucătari
Pornind de la această combinație de ingrediente, poți utiliza ce condimente îți plac și poți face diferite rețete de marinadă. Una dintre cele mai bune baze pentru a marina puiul este iaurtul. Acesta face ca fibrele din carne să devină foarte fragede și puiul să se gătească foarte bine. Dacă marinezi puiul în iaurt și condimente, nu este nevoie să speli carnea înainte de a o găti. Se va forma o crustă delicioasă pe suprafața ei, indiferent că o faci la cuptor sau pe grătar.
Poți folosi iaurt de băut sau lapte bătut, pentru că este mai subțire și se omogenizează mai bine. Pe lângă iaurt, mai poți adăuga:
Amestecă toate ingredientele și pune bucățile de pui în marinadă. Asigură-te că amestecul ajunge peste tot pe carne. Lasă puiul la marinat în frigider timp de câteva ore sau de pe o zi pe alta, înainte de a-l găti.
Marinadă cu lămâie și unt:
Se amestecă foarte bine untul topit cu restul ingredientelor și se aplică pe carnea de pui. Este ideal să folosiți mâinile pentru a masa carnea de pui, astfel încât marinada să ajungă peste tot. Această marinadă este ideală dacă vrei să prepari puiul întreg la cuptor sau pe jar.
Marinadă cu ghimbir și soia:
Ghimbirul se taie felii și se amestecă cu usturoiul zdrobit și celelalte ingrediente, până când se omogenizează. Se unge carnea de pui cu amestecul și se lasă la marinat, la frigider, cel puțin 2 ore. Înainte de a fi gătită, carnea de pui se scoate din frigider și se lasă cel puțin o jumătate de oră la temperatura camerei.