Cea mai căutată rețetă de zacuscă. E tare bună și nu necesită coacere, gustul te va cuceri din prima

Zacusca leneșului sau zacusca fără coacere. Rețeta rapidă de zacuscă

Scris de: Oana Matei

19 Nov. 2023

Cea mai căutată rețetă de zacuscă. E tare bună și nu necesită coacere, gustul te va cuceri din prima

Zacusca este un preparat iconic iubit de mulți români, iar gospodinele o pregătesc cu pasiune. Există numeroase variante de zacuscă, fiecare cu legume specifice. Una dintre cele mai delicioase și mai ușor de pregătit este zacusca din legume fără coacere, numită și zacusca leneșului. Deși zacusca de vinete este preferata multora, gândul de a coace și curăța vinetele și ardeii poate descuraja pe oricine. Astfel, în acest articol, vă prezentăm o rețetă de zacuscă cu legume necoapte, care se dovedește a fi la fel de delicioasă, dacă nu chiar mai bună decât varianta tradițională cu legume făcute la grătar.

Zacusca leneșului sau zacuscă de legume fără coacere

Zacusca de legume fără coacere reprezintă o alternativă sănătoasă și delicioasă, preparată în casă, folosind legume proaspete și lipsită de conservanți. Poți să o savurezi cu plăcere în diverse moduri: gustare rapidă pe feliile de pâine, aperitiv rece sau garnitură la carne. Iată cât de ușor se prepară:

  • 5 kilograme vinete
  • 1 kilogram gogoșari
  • 3 kilograme ardei kapia
  • 2 kilograme ceapă
  • 1 kilograme roșii
  • 300 de mililitri ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță piper boabe
  • 2 lingurițe piper negru măcinat
  • 2 lingurițe boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia de ardei iute
  • 4 foi de dafin

Preparare:

Toate legumele se spală cu apă rece, apoi se curăță vinetele și ceapa de coajă, ardeii de cotor și semințe, roșiile se taie felii îndepărtând cotorul. 

Vinetele se taie cubulețe, se pun într-o tavă și se presară cu sare, se lasă așa timp de două ore până când își lasă zeama. Din roșii se face un suc de roșii care se fierbe până se îngroașă bine.

Ceapa se taie mărunt, iar ardeii cubulețe. Vinetele se pun într-o sită, se spală sub jet de apă rece și se scurg bine de zeamă. Se încinge uleiul într-un ceaun și se călește la început ceapa până devine sticloasă. Se adaugă pe rând, la intervale de două minute, ardeii, vinetele și sucul de roșii. Se pun după gust condimente și plante aromatice, foi de dafin, piper boabe și măcinat, boia de ardei dulce și iute.

Se fierbe compoziția până se obține o pastă consistentă. Când zacusca este gata, se mai potrivește gustul de sărat și iute, apoi se pune fierbinte în borcane. Se acoperă bine borcanele cu capace și se fierb 15 minute într-o oală cu apă. După ce au fiert, se scot borcanele din apă și se lasă să se răcească,  acoperite cu un prosop. La final se depozitează în cămară pentru iarnă, ferite de razele directe ale soarelui.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *