Cea mai eficientă soluție prin care grăbești coacerea roșiilor fără chimicale. Metoda este 100% naturală

Așa te vei bucura de recoltă mai devreme

Scris de: Daoud Andra

27 Aug. 2023

Cea mai eficientă soluție prin care grăbești coacerea roșiilor fără chimicale. Metoda este 100% naturală

Pentru a avea o cultură bogată de tomate, grădinarii cu experiență apelează la tot felul de trucuri. De la irigare și stropire până la prășirea solului, toate sunt importante pentru a obține roșii mari și sănătoase. Care este cea mai eficientă soluție prin care grăbești coacerea roșiilor fără chimicale. Se poate aplica de două ori pe sezon, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Cum grăbești coacerea roșiilor fără chimicale

Tomatele se sumără printre plantele care iubesc căldura și au nevoie de anumite condiții pentru a se dezvolta. Dacă nu sunt îngrijite corespunzător, nu doar că recolta va fi săracă, dar plantele pot fi atacate de insecte dăunătoare sau de diferite afecțiuni.

Dacă au parte de căldură suficientă și sunt protejate împotriva dăunătorilor, tomatele se vor dezvolta armonios. În funcție de soi, roșiile au nevoie de o anumită perioadă, mai lungă sau mai scurtă, pentru a se coace. Dacă au fost plantate mai târziu sau dacă vremea nu a fost caldă, momentul în care roșiile se vor coace va fi întârziat.

Citește și: Cele mai bune roșii pentru bulion. Topul experților care garantează gust deosebit și aromă intensă

Poți grăbi însă coacerea roșiilor, cu ajutorul unei metode eficiente și naturale. Nu este nevoie să apelezi la soluții chimice care forțează fructul să se coacă, ci să aplici ceea ce se numește cârnitul roșiilor. Această metodă presupune să rupi vârful plantei și se poate face de două ori.

De ce să plantezi ceapă lângă roșii
Roșii de grădină

Avantaje și dezavantaje atunci când practici cârnitul roșiilor

La tomatele plantate timpuriu, primul cârnit se face după 3-5 inflorescențe. După ce rupi vârful plantei, aceasta își va concentra substanțele nutritive în direcția fructelor, iar acestea se vor coace mai repede. Al doilea cârnit al roșiilor poate fi făcut după 8 inflorescențe, mai exact la final de vară.

Citește și: Puține gospodine au auzit de trucul ăsta. De ce să pui mereu sare peste roșii înainte de a le găti. Marii bucătari l-au dezvăluit

Chiar dacă tomatele se vor coace mai repede în acest fel, această metodă are și un principal dezavantaj. Recolta la plantele la care se rupe vârful va fi mai rapidă, dar mai săracă. Este recomandat să nu se aplice cârnitul la toate plantele de roșii, ci doar la câteva dintre ele. În acest fel, te poți bucura și de recoltă timpurie, și de recoltă bogată.

Pentru a obține roșii multe și sănătoase, este important ca solul să fie fertil. Poți ajuta la sintetizarea substanțelor nutritive în rădăcinile plantei, aplicând fie îngrășăminte organice, precum gunoi de grajd sau compost, fie prin udarea solului cu apă în care ai dizolvat cenușă. Aceasta este foarte bună pentru roșii și nu numai și poate fi aplicată de mai multe ori.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
8.8 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *