Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu preparatele din carne de porc. Friptura nu lipsește de pe masa de Crăciun, iar pentru a o prepara ca la carte, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Cum faci cea mai fragedă friptură de porc la cuptor? Secretul pentru a fi crocantă la exterior și suculentă la interior.
În sezonul rece, românii consumă mai multă carne de porc. Aceasta este asociată cu sărbătorile de iarnă și cu masa de Crăciun, însă putem găti carne de porc și cu alte ocazii. Atunci când vine vorba despre friptura la cuptor, este ideal să alegi o bucată de carne de porc mai mare, pe care să o gătești lent, la foc mic.
Poți opta pentru mușchi, dar și pentru pulpă de porc, aceasta din urmă fiind împănată cu grăsime. Datorită grăsimii, friptura nu va ieși uscată. Nu tăia carnea în bucăți mici dacă o gătești la cuptor, ci lasă bucata mai mare, pentru a fi suculentă în interior.
Acest pas este esențial pentru a obține o friptură aromată și bine gătită. Fă un amestec din condimentele preferate, ierburi aromatice, usturoi și un element acid, cum ar fi vinul sau sucul de lămâie. Unge bine carnea cu marinada și las-o să stea la frigider cel puțin câteva ore înainte de a o pune la cuptor. Cu cât stă mai mult la marinat, cu atât fibrele din carne se vor frăgezi și rezultatul va fi mai gustos.
Bucata de carne trebuie să stea cel puțin o jumătate de oră la temperatura camerei, înainte de a o pune în cuptor. În acest fel, diferența de temperatură nu va fi foarte mare. Dacă pui carnea direct din frigider la gătit, fibrele se vor contracta și friptura va ieși tare.
Citește și: Jumări de porc crocante, rețeta ardelenească. Ce să presări la final ca să iasă și mai bune
Pentru a obține acea friptură perfectă, cu textură crocantă la exterior și suculentă în interior, gătește mai întâi carnea timp de câteva minute într-o tigaie pe foc, în puțin ulei, la foc mare, apoi pune-o într-o tavă la cuptor, acoperită cu folie de aluminiu.
Cuptorul trebuie să fie încins când pui friptura, iar temperatura nu trebuie să fie mai mare de 170-180 de grade Celsius. Verifică din jumătate în jumătate de oră carnea, întoarce-o pe toate părțile și mai adaugă lichid, dacă mai este nevoie. În funcție de cât de mare este bucata de carne, aceasta poate avea nevoie de 2 ore sau mai mult pentru a se găti cum trebuie.
Friptura de porc se gătește acoperită cu folie de aluminiu, pentru a nu ieși uscată. Se mai adaugă pe parcurs apă, vin sau bere, astfel încât lichidul din tavă să nu se evapore complet. În ultima jumătate de oră, se dă la o parte folia de aluminiu și se lasă friptura să se rumenească la suprafață.
Când este gata, friptura se scoate din cuptor, însă nu se taie imediat. Carnea trebuie să se răcească puțin, înainte de a fi tăiată și savurată. Lasă friptura în tavă sau scoate-o pe un platou sau tocător. După ce au trecut 10-15 minute, o poți tăia. Folosește din sosul pe care și l-a lăsat friptura și adaugă-l peste bucățile de carne. În aceste fel, carnea nu se va usca pe măsură ce se răcește.