Castraveții murați se numără printre preparatele pentru iarnă care nu lipsesc din nicio cămară. Indiferent că sunt puși la murat în oțet sau sare, castraveții se potrivesc perfect alături de o mulțime de feluri de mâncare. Iată o rețetă ușoară de castraveți bulgărești în oțet care se prepară rapid și cu care nu ai cum să dai greș.
Castraveții murați bulgărești sunt preferați de multe persoane, datorită gustului lor dulce-acrișor. Pentru a obține murături aromate și parfumate, multe gospodine mai adaugă în borcane și alte ingrediente. În afară de castraveți și oțet, mai poți pune în borcane foi de dafin, mărar uscat, piper boabe, hrean, morcov, usturoi, ceapă și boabe de muștar.
Citește și: Cât oțet se pune la castraveții murați. Rețeta simplă, așa vor ieși incredibil de gustoși
Castraveții se spală și se scurg de apă. Hreanul, morcovul și ceapa se taie fâșii, pentru a fi puse în borcane. Se pregătesc și celelalte ingrediente, precum și borcanele. Acestea trebuie să fie curate și sterilizate înainte de a fi umplute. Pentru a steriliza borcanele, poți folosi cuptorul, mașina de spălat vase sau cuptorul cu microunde.
Se pun castraveții în borcane, astfel încât acestea să se umple. Printre castraveți, se adaugă: morcov, hrean, ceapă, un cățel de usturoi, o foaie de dafin, câteva boabe de piper și de muștar și o crenguță de mărar uscat.
Soluția care se pune peste castraveți este foarte importantă, pentru că trebuie să aibă un gust dulce-acrișor perfect echilibrat. Cantitatea de oțet trebuie să fie jumătate din cantitatea de apă. Sarea folosită trebuie să fie specială pentru murături, mai precis sare grunjoasă. Cantitatea de soluție de care ai nevoie depinde de cantitatea de castraveți pe care o pui la murat. Aceasta se prepară după următoarea rețetă:
Citește și: De ce fermentează castraveții murați. Greșeala care le strică gustul unic și textura crocantă
În funcție de câte borcane de castraveți ai, cantitățile pot fi multiplicate sau reduse, păstrând raportul. Într-un vas pe foc, se pun apa cu zahărul și sarea. Când acestea din urmă s-au dizolvat și amestecul a ajuns la punctul de fierbere, se oprește focul și se adaugă oțetul în amestec.
Se pun borcanele cu castraveți pe o tavă metalică și se toarnă soluția de oțet peste ele, cât timp încă este fierbinte. Se lasă la răcit, după care se pun capacele borcanelor și se închid etanș. Unele gospodine obișnuiesc să mai sterilizeze încă o dată borcanele, după ce au fost umplute.
Pentru a doua sterilizare, ai nevoie de o cratiță încăpătoare sau mai multe, în funcție de numărul borcanelor. Se pune un prosop pe fundul vasului, după care se pun borcanele, astfel încât să aibă distanță între ele. Acestea nu trebuie să fie lipite. Se adaugă apă, astfel încât 3/4 din înălțimea borcanelor să fie acoperită. Se pornește focul, iar din momentul în care apa începe să fiarbă, se lasă 10 minute.
După ce borcanele au fiert, se lasă la răcit în vasele în care au fost sterilizate. Răcirea poate dura 6-8 ore, în funcție de mărimea vasului. Castraveții murați bulgărești pot fi consumați după câteva săptămâni.