Cea mai gustoasă rețetă de castraveți bulgărești în oțet fără conservanți. Nu ai cum să dai greș în fața invitaților

Cât oțet se pune la rețetă

Scris de: Daoud Andra

26 Aug. 2023

Cea mai gustoasă rețetă de castraveți bulgărești în oțet fără conservanți. Nu ai cum să dai greș în fața invitaților

Castraveții murați se numără printre preparatele pentru iarnă care nu lipsesc din nicio cămară. Indiferent că sunt puși la murat în oțet sau sare, castraveții se potrivesc perfect alături de o mulțime de feluri de mâncare. Iată o rețetă ușoară de castraveți bulgărești în oțet care se prepară rapid și cu care nu ai cum să dai greș.

Cum faci castraveți bulgărești în oțet

Castraveții murați bulgărești sunt preferați de multe persoane, datorită gustului lor dulce-acrișor. Pentru a obține murături aromate și parfumate, multe gospodine mai adaugă în borcane și alte ingrediente. În afară de castraveți și oțet, mai poți pune în borcane foi de dafin, mărar uscat, piper boabe, hrean, morcov, usturoi, ceapă și boabe de muștar.

Citește și: Cât oțet se pune la castraveții murați. Rețeta simplă, așa vor ieși incredibil de gustoși

Castraveții se spală și se scurg de apă. Hreanul, morcovul și ceapa se taie fâșii, pentru a fi puse în borcane. Se pregătesc și celelalte ingrediente, precum și borcanele. Acestea trebuie să fie curate și sterilizate înainte de a fi umplute. Pentru a steriliza borcanele, poți folosi cuptorul, mașina de spălat vase sau cuptorul cu microunde.

Se pun castraveții în borcane, astfel încât acestea să se umple. Printre castraveți, se adaugă: morcov, hrean, ceapă, un cățel de usturoi, o foaie de dafin, câteva boabe de piper și de muștar și o crenguță de mărar uscat.

Citește și: Cei mai buni castraveți murați la borcan după o rețetă veche. Ies crocanți și se păstrează la fel de gustoși chiar și 3 ani

Cât oțet se pune la castraveții murați
Castraveți murați în oțet

Cum se prepară soluția de oțet în care vor sta castraveții

Soluția care se pune peste castraveți este foarte importantă, pentru că trebuie să aibă un gust dulce-acrișor perfect echilibrat. Cantitatea de oțet trebuie să fie jumătate din cantitatea de apă. Sarea folosită trebuie să fie specială pentru murături, mai precis sare grunjoasă. Cantitatea de soluție de care ai nevoie depinde de cantitatea de castraveți pe care o pui la murat. Aceasta se prepară după următoarea rețetă:

  • 1 litru apă
  • 500 ml oțet de 9 grade
  • 25 g sare grunjoasă
  • 30 g zahăr

Citește și: De ce fermentează castraveții murați. Greșeala care le strică gustul unic și textura crocantă

În funcție de câte borcane de castraveți ai, cantitățile pot fi multiplicate sau reduse, păstrând raportul. Într-un vas pe foc, se pun apa cu zahărul și sarea. Când acestea din urmă s-au dizolvat și amestecul a ajuns la punctul de fierbere, se oprește focul și se adaugă oțetul în amestec.

Se pun borcanele cu castraveți pe o tavă metalică și se toarnă soluția de oțet peste ele, cât timp încă este fierbinte. Se lasă la răcit, după care se pun capacele borcanelor și se închid etanș. Unele gospodine obișnuiesc să mai sterilizeze încă o dată borcanele, după ce au fost umplute.

Citește și: Cât timp se sterilizează borcanele cu castraveți. Temperatura corectă ca să nu se strice la iarnă. Puțini știu acest truc

Cum se fierb borcanele cu castraveți

Pentru a doua sterilizare, ai nevoie de o cratiță încăpătoare sau mai multe, în funcție de numărul borcanelor. Se pune un prosop pe fundul vasului, după care se pun borcanele, astfel încât să aibă distanță între ele. Acestea nu trebuie să fie lipite. Se adaugă apă, astfel încât 3/4 din înălțimea borcanelor să fie acoperită. Se pornește focul, iar din momentul în care apa începe să fiarbă, se lasă 10 minute.

După ce borcanele au fiert, se lasă la răcit în vasele în care au fost sterilizate. Răcirea poate dura 6-8 ore, în funcție de mărimea vasului. Castraveții murați bulgărești pot fi consumați după câteva săptămâni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *