Cea mai ieftină și eficientă metodă prin care poți curăța grătarul. Nu ai nevoie de produse din comerț, găsești tot ce îți trebuie în gospodăria ta

Curățarea rapidă a grătarului fără perie

Scris de: Oana Matei

16 Jul. 2023

Cea mai ieftină și eficientă metodă prin care poți curăța grătarul. Nu ai nevoie de produse din comerț, găsești tot ce îți trebuie în gospodăria ta

Grătarul poate fi o sursă de bucurie și delicii culinare în aer liber, dar curățarea acestuia după utilizare poate părea o provocare, în special atunci când nu ai o perie de sârmă la îndemână. Cu toate acestea, nu trebuie să te descurajezi, deoarece există soluții simple și ieftine pentru a-ți curăța grătarul chiar și atunci când nu ai instrumentele obișnuite.

Cât de des se curăță grătarul?

Pentru ca grătarul să reziste mult timp, este important să îl cureți după fiecare utilizare. În plus, depunerile vechi de grăsime îți pot afecta calitatea noilor alimente preparate pe grătar. Se cunoaște faptul că arsurile de pe alimentele preparate la grătar generează hidrocarburi toxice și periculoase pentru sănătate. Astfel, chiar dacă nu ai la îndemână ustensilele necesare, grătarul se curăță ușor și rapid, când este încă încins. Îți arătăm câteva trucuri simple de curățare a grătarului, fără a avea nevoie de o perie sau alte ustensile.

Cu ce cureți ușor grătarul, dacă nu ai la îndemână o perie

Ceapă sau lămâie

Acesta este un truc foarte util pentru curățarea grătarului, pe care puțini oameni îl cunosc. Taie o ceapă sau o lămâie în jumătate, apuc-o cu un clește sau o furculiță și freacă bine grătarul fierbinte. După ce ai terminat, șterge grătarul cu o cârpă curată, pentru a elimina reziduurile. Enzimele din aceste alimente sunt eficiente în descompunerea grăsimilor, în plus au proprietăți antibacteriene.

Vezi și Carnea care se pune prima dată pe grătar. Aceasta este ordinea corectă. Când se pun de fapt micii

Oțet alb

Oțetul este cel mai eficient produs de curățare de uz casnic, cu un mare potențial de dezinfectare și capacitatea de a elimina bacteriile. Folosirea oțetului este foarte simplă, deoarece nu trebuie decât să-l pulverizezi pe grătarul fierbinte, să faci o minge de folie de aluminiu și să răzuiești murdăria.

Nisip

În cazul în care pregătești un grătar lângă plajă sau ai nisip la îndemână, când termini grătarul, doar presară puțin nisip pe grilaj și freacă barele cu o cârpă sau o minge din folie de aluminiu. Grătarul va arăta ca nou.

Trucuri înainte de a pune preparatele pe grătar

  • Înainte de a folosi grătarul, este bine să-l încingi la maximum pentru a elimina eventualele urme de bacterii care s-ar fi depus pe el.
  • Pentru a preveni ca alimentele să se lipească de grătar, îl poți unge cu puțin ulei sau unt, astfel încât, pe lângă faptul că vor da o aromă mai bună, vei putea curăța și degresa mai ușor după utilizare.
  • Nu uita să acoperi grătarul cu o prelată atunci când nu îl folosești, aceasta îl va proteja de praf și de alte impurități care l-ar putea deteriora.

Vezi și De ce se pune sare peste cărbunii încinși. Secretul unui grătar excelent

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *