Cea mai rapidă rețetă de cozonac. Aluatul e gata în 30 de minute și nu are nevoie de frământare

Rețeta simplă de cozonac fără frământare

Scris de: Oana Matei

14 Apr. 2023

Cea mai rapidă rețetă de cozonac. Aluatul e gata în 30 de minute și nu are nevoie de frământare

Tuturor ne place cozonacul de casă, pufos, aromat, cu multă umplutură. Procesul de preparare a cozonacului, nu este unul chiar simplu, este nevoie de timp, răbdare și puțin efort. Poate părea intimidant să pregătești un cozonac, mai ales dacă ești începător. Ar fi mai simplu să cumperi cozonac de la magazin, dar cei calitativi, cu ingrediente naturale, sunt foarte scumpi, iar cei mai ieftini, sunt plini de aditivi.

Rețeta ușoară de cozonac fără frământare

Dacă nu te-ai decis, îți venim în ajutor cu o rețetă simplă de cozonac, fără frământare, dar cu același gust și textură ca cel al mamei tale. Urmează pașii din rețeta, explicată în detaliu, de mai jos, nu vei da greș, chiar dacă este prima dată când prepari un cozonac.

Pentru această rețetă, prepararea aluatului se începe cu o seară înainte. Nu este nimic complicat, doar că aluatul va dospi 12 ore la rece, astfel, pentru a doua zi rămâne doar să adaugi umplutura și să-l pui la cuptor.

Ingrediente

Aluat

  • 10 grame drojdie uscată sau 30 grame drojdie proaspătă
  • 100 mililitri lapte călduț
  • 100 grame unt
  • 500 grame făină 000
  • 50 grame zahăr
  • 3 gălbenușuri de ou
  • extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
  • coajă de lămâie rasă
  • un praf de sare

Umplutură

  • 3 albușuri de ou bătute spumă
  • 400 grame nucă
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri cacao
  • rahat, stafide- opțional

Pentru uns cozonacul

  • 1 gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte

Mod de preparare cozonac fără frământare

1.Aluat dospit la rece

  • Drojdia uscată se dizolvă în laptele călduț, timp de 5-10 minute. Într-un bol încăpător se amestecă zahărul împreună cu cele 3 gălbenușuri, cu coaja de lămâie rasă, vanilia, untul topit și sarea. La această compoziție, se incorporează laptele cu drojdia dizolvată și făina cernută. Se amestecă bine ingredientele, până când se obține un aluat omogen.
  • Se acoperă aluatul cu o folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie. Timp de 1 oră, se lasă aluatul la odihnit într-un loc călduț. După ce volumul aluatului s-a dublat, este momentul potrivit pentru a-l pune la dospit pentru încă 12 ore în frigider.

Vezi și Cu ce ungeau bunicile cozonacii ca să le dea luciu. Siropul special pe care îl preparau

2.Umplutură

  •  Se bat spumă albușurile cu zahărul, se adaugă nuca, praful de cacao și se amestecă bine.

3. Pregătire cozonac

  • După ce aluatul s-a odihnit circa 12 ore în frigider, timp în care glutenul din făină s-a activat și a ajutat aluatul să crească frumos, a venit momentul să fie împărțit acum în două părți egale. Fiecare bucată se întinde în foaie de 1 cm grosime. Foile de aluat se întind pe blatul uns cu ulei, nu cu făină. Fiecare foaie de aluat se întinde cu umplutura pregătită, apoi se rulează în formă de sul.
  • Cel mai simplu este să împletiți  sulurile umplute direct pe foaia de copt. Astfel, cozonacul va fi mai ușor  transferat în tava de copt.
  • Înainte de a fi dați la cuptor, cozonacul se unge cu un amestec de gălbenuș cu lapte.

4.Coacere cozonac- dimensiune tavă 12x25x10

  • Cozonacul, astfel pregătit, se lasă pentru 15-20 de minute
  • Se încinge cuptorul la 200 de grade. Cozonacul se mai unge odată cu amestecul de lapte și gălbenuș, înainte de a fi dat la cuptor.
  • Cozonacul se coace timp de 20 de minute la 200 de grade, apoi temperatura se reduce la 170 de grade și se mai coace pentru aproximativ 30 de minute.
  •  Când cozonacul este frumos rumenit, se scoate din cuptor. Este important să se răcească bine înainte de a-l porționa.

Vezi și Când se prepară cozonacii de Paște. Ziua în care cele mai multe gospodine fac aceste pregătiri

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Când scăpăm de vortexul polar. De când se opresc ninsorile și cresc din nou temperaturile
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a...
E ULUITOR cum arată! Demi Moore afişează o siluetă de invidiat la cei 61 de...
Acuzații DURE la adresa lui Honorius Prigoană. Un om foarte rece, închis și deloc prietenos....
Imagini tulburătoare! Ce a găsit Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale de 17 ani i-a...
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut...
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Visurile și aspirațiile zodiilor de foc sunt pe cale să se îndeplinească începând de astăzi...
Energia pozitivă îmbrățișează Berbecii și alte 3 zodii pentru un succes răsunător mâine 24 Noiembrie
Analiză astrologică: Cum influențează alinierea planetară săptămâna aceasta destinul zodiilor
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se...
Alina Pușcaș, PRIMELE DECLARAȚII despre plecarea Andreei Bălan din juriul emisiunii Te cunosc de undeva:...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *