Tuturor ne place cozonacul de casă, pufos, aromat, cu multă umplutură. Procesul de preparare a cozonacului, nu este unul chiar simplu, este nevoie de timp, răbdare și puțin efort. Poate părea intimidant să pregătești un cozonac, mai ales dacă ești începător. Ar fi mai simplu să cumperi cozonac de la magazin, dar cei calitativi, cu ingrediente naturale, sunt foarte scumpi, iar cei mai ieftini, sunt plini de aditivi.
Rețeta ușoară de cozonac fără frământare
Dacă nu te-ai decis, îți venim în ajutor cu o rețetă simplă de cozonac, fără frământare, dar cu același gust și textură ca cel al mamei tale. Urmează pașii din rețeta, explicată în detaliu, de mai jos, nu vei da greș, chiar dacă este prima dată când prepari un cozonac.
Pentru această rețetă, prepararea aluatului se începe cu o seară înainte. Nu este nimic complicat, doar că aluatul va dospi 12 ore la rece, astfel, pentru a doua zi rămâne doar să adaugi umplutura și să-l pui la cuptor.
Ingrediente
Aluat
- 10 grame drojdie uscată sau 30 grame drojdie proaspătă
- 100 mililitri lapte călduț
- 100 grame unt
- 500 grame făină 000
- 50 grame zahăr
- 3 gălbenușuri de ou
- extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
- coajă de lămâie rasă
- un praf de sare
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Umplutură
- 3 albușuri de ou bătute spumă
- 400 grame nucă
- 5 linguri zahăr
- 3 linguri cacao
- rahat, stafide- opțional
Pentru uns cozonacul
- 1 gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte
Mod de preparare cozonac fără frământare
1.Aluat dospit la rece
- Drojdia uscată se dizolvă în laptele călduț, timp de 5-10 minute. Într-un bol încăpător se amestecă zahărul împreună cu cele 3 gălbenușuri, cu coaja de lămâie rasă, vanilia, untul topit și sarea. La această compoziție, se incorporează laptele cu drojdia dizolvată și făina cernută. Se amestecă bine ingredientele, până când se obține un aluat omogen.
- Se acoperă aluatul cu o folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie. Timp de 1 oră, se lasă aluatul la odihnit într-un loc călduț. După ce volumul aluatului s-a dublat, este momentul potrivit pentru a-l pune la dospit pentru încă 12 ore în frigider.
Vezi și Cu ce ungeau bunicile cozonacii ca să le dea luciu. Siropul special pe care îl preparau
2.Umplutură
- Se bat spumă albușurile cu zahărul, se adaugă nuca, praful de cacao și se amestecă bine.
3. Pregătire cozonac
- După ce aluatul s-a odihnit circa 12 ore în frigider, timp în care glutenul din făină s-a activat și a ajutat aluatul să crească frumos, a venit momentul să fie împărțit acum în două părți egale. Fiecare bucată se întinde în foaie de 1 cm grosime. Foile de aluat se întind pe blatul uns cu ulei, nu cu făină. Fiecare foaie de aluat se întinde cu umplutura pregătită, apoi se rulează în formă de sul.
- Cel mai simplu este să împletiți sulurile umplute direct pe foaia de copt. Astfel, cozonacul va fi mai ușor transferat în tava de copt.
- Înainte de a fi dați la cuptor, cozonacul se unge cu un amestec de gălbenuș cu lapte.
4.Coacere cozonac- dimensiune tavă 12x25x10
- Cozonacul, astfel pregătit, se lasă pentru 15-20 de minute
- Se încinge cuptorul la 200 de grade. Cozonacul se mai unge odată cu amestecul de lapte și gălbenuș, înainte de a fi dat la cuptor.
- Cozonacul se coace timp de 20 de minute la 200 de grade, apoi temperatura se reduce la 170 de grade și se mai coace pentru aproximativ 30 de minute.
- Când cozonacul este frumos rumenit, se scoate din cuptor. Este important să se răcească bine înainte de a-l porționa.
Vezi și Când se prepară cozonacii de Paște. Ziua în care cele mai multe gospodine fac aceste pregătiri
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!