Roșiile sunt legume gustoase și sănătoase, însă sunt disponibile doar în timpul verii și toamnei. În timpul iernii, este dificil să găsim roșii proaspete, astfel că o soluție excelentă este conservarea lor pentru a le utiliza ulterior în diferite rețete. O modalitate ușoară și convenabilă este congelarea roșiilor, cea mai simplă metodă de conservare a roșiilor pentru iarnă.
Cea mai simplă metodă de conservare a roșiilor este congelarea. Această formă de conservare se poate face în două moduri: direct la congelator sau prin blanșare.
Prima metodă este cea mai ușoară: se spală roșiile, se pot tăia, pasa sau lăsa întregi, se pun în pungi la congelator. A doua metodă de congelare a roșiilor, prin blanșare, constă în opărirea roșiilor în apă clocotită, timp de 2-3 minute, apoi puse în apă cu cuburi de gheață. Astfel, roșiile se decojesc rapid, apoi se așază pe o tavă și se dau la congelator pentru 1-2 ore. După ce roșiile s-au congelat, se transferă în punga de congelare.
Roșiile astfel conservate pot rezista până la un an, în congelator. Roșiile congelate se pot folosi la prepararea ciorbelor, tocanelor sau sosurilor. Nu necesită decongelare, le poți pasa într-un blender înainte de a le adăuga în mâncare.
Pe lângă cele tradiționale, există metode rapide de conservare a roșiilor, care vă permit să vă bucurați de gustul proaspăt al acestora pentru o perioadă mai lungă:
Uscarea în cuptor sau la soare
Aceasta este o metodă rapidă și eficientă de conservare a roșiilor. Spălați și tăiați roșiile în jumătăți sau felii, apoi așezați-le pe o tavă cu hârtie de copt. Presărați sare peste roșii și coaceți-le în cuptorul încălzit la 90°C timp de șase ore. După ce sunt uscate, le puteți depozita într-un borcan cu ulei de măsline, usturoi, ierburi aromatice, sare și piper. De asemenea, roșiile pot fi uscate și la soare.
Vezi și Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci roșii în fiecare zi. Puțini știu ce efecte au de fapt
Conservarea în ulei
Aceasta este o metodă rapidă și delicioasă de conservare a roșiilor. Spălați și tăiați roșiile în bucăți, apoi așezați-le într-un borcan curat. Adăugați usturoi, ierburi aromatice și apoi turnați ulei de măsline în borcan până când roșiile sunt complet acoperite. Închideți borcanul și depozitați-l la rece.
Vezi și Nu mai mânca roșii cu brânză. Avertisment de la nutriționist: “E spre binele nostru, credeți-mă!”