Astăzi vorbim despre cea mai simplă reţetă de murături pentru iarnă, veche de mai bine de 100 de ani și pregătită de gospodinele din Bărăgan. Castraveți, gogoșari, varză și gogonele, toate aceste roade ale toamnei merg de minune împreună, peste care nu este nevoie decât de o saramură potrivită.
Gela Dumitrache, o gospodină din comuna Unirea, pasionată de arta culinară, vine în ajutorul doamnelor care vor să pună și ele borcane asortate în cămară, pentru iarnă. În continuare o să vă prezentăm secretul celor mai gustoase şi sănătoase murături care se pregătesc toamna în Bărăgan şi care se păstrează până primăvara la fel de crocante şi aromate. Cantităţile vi le puteți alege în funcţie de preferinţe şi recipient.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spălați ingredientele pe care urmează să le puneți în recipiente. Gogonelele și restul ingredientelor se pot lăsa întregi sau se pot tăia în jumătăți ori după preferințe. Conopida, de exemplu, poate fi desfăcută în buchețele, iar usturoiul lăsat întreg, în căței.
După ce se aşează legumele pe care le vrem murate, alternând după poftă şi plac, se pregăteşte o saramură astfel: la un litru de apă se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă. În niciun caz să nu folosiți sare iodată, pentru că aceasta duce la înmuierea și stricarea murăturilor. Se pune apa la fiert, se adaugă în aceasta buchețelul de cimbru, se lasă la fiert circa 10 minute, apoi se adaugă peste recipinetul cu legumele asortate. Zeama rezultată trebuie să acopere legumele.
După 24 de ore, timp în care recipientul va fi acoperit provizoriu și în care legumele se vor înmuia și așeza cum le este bine, se mai adaugă saramură, dacă este cazul. Se sigilează borcanul și se pune la păstrare, în loc răcăros. Se poate desface borcanul după cel puțin o lună. Murăturile se pot servi lângă preparate din carne sau de post, ori chiar alături de salate.
„Eu nu vântur niciodată murăturile, dar nu fac floare datorită fierberii apei. Aşa am moştenit din familie şi nu e o mostenire căreia să-i dau cu piciorul, ba e una din valorile culinare preţioase de familie la care ţin şi pe care o împărtăşesc cu drag tuturor celor care întreabă…”, explică Gela Dumitrache, pe blogul ei culinar.