Gătitul este o activitate care necesită răbdare și atenție și nu avem întotdeauna ambele calități. Ni s-a întâmplat, cel puțin o dată, să lăsăm o mâncare pe foc, să începem să facem alte lucruri acasă și să uităm de ea până când începe să miroasă a ars. Dar cel mai rău lucru nu este mâncarea care se strică, ci modul în care arată oala. Când vedem că noua noastră oală, strălucitoare, arată ca un cărbune nu ne ajută să ne gândim că s-ar putea întâmpla oricui.
Ei bine, oricât am încerca să curățăm arsura, cu metodele tradiționale, nu vom reuși. Astfel, va fi nevoie să apelăm la metode mai agresive. Citește în continuare, cum poți scăpa de arsura de pe vasul de gătit și modul de aplicare a metodei.
Există diferite metode de a ne recupera oalele sau tigăile de la dezastru . Poate cea mai obișnuită metodă este să curățați cu oțet, turnându-l în oală sau tigaie și aducând-o la fierbere. Acidul acetic va înmuia resturile organice. Dar această metodă este insuficientă atunci când vorbim de carbonizare mai serioasă.
Cel mai bun mod de a curăța resturile arse dintr-o oală este să folosești înălbitorul de rufe. Metoda este similară cu cea a oțetului. Trebuie doar să acoperiți oala arsă cu apă și să adăugați un strop de clor, să o aduceți la fierbere și să o lăsați să stea aproximativ trei minute până dispare stratul de arsură. Lăsați apa să se răcească și curățați resturile cu un burete moale. Tigaia va fi ca nouă.
Cum acționează înălbitorul
Prin încălzirea înălbitorului, acesta duce la accelerarea reacției de degradare (oxidare) a resturilor de alimente arse (materie organică). Prin oxidarea materiei organice se formează noi compuși chimici care sunt solubili în apă, pe care îi poți elimina prin clătirea cratiței cu apă caldă.
Trebuie să știți că, dacă nu am încălzi înălbitorul, am obține același rezultat, dar într-un timp mai lung. De fapt, încălzirea înălbitorului face ca principalul său compus chimic ( hipoclorit, diluat 5-10% în apă bazică) să se descompună, motiv pentru care arsura este eliminată rapid. Dacă descompunerea înălbitorului are loc mai lent decât reacția sa cu materia organică, arsura va fi eliminată, dar într-o perioadă mai lungă de timp.
Precauții
Dacă doriți să curățați oala cu înălbitor, folosiți mănuși pentru protecție și aerisiți foarte bine bucătăria. Aburii degajați de înălbitor sunt toxici. Totodată, curățați bine oala cu detergent de vase, înainte de a o folosi din nou.