Rețetele moștenite din generație în generație sunt cele mai bune, mai ales în cazul conservelor de iarnă. Pentru că alimentele se găseau greu pe vremuri, bunicii noștri aveau cele mai ingenioase metode de a conserva legumele și fructele pentru perioadele lungi de iarnă. Așa este și rețeta de castraveți murați, care sunt gustoși și crocanți și după trei ani de la conservare. Metoda în sine nu este dificilă, doar necesită mai mult timp pentru pregătirea saramurii, în câteva etape.
În primul rând, pentru succesul acestei rețete aveți nevoie de castraveți proaspeți, cu coaja țepoasă, fără pete sau veștedă. Iată care sunt ingredientele necesare pentru un borcan de 5 litri:
Cum se prepară:
Prima etapă
Vezi și De ce fermentează castraveții murați. Greșeala care le strică gustul unic și textura crocantă
A doua etapă
La baza borcanului se așază tijele de țelină, apoi se îndeasă castraveții, peste care se pune crenguța de vișin. Apoi se toarnă saramura în care au stat castraveții peste noapte. Se acoperă borcanul cu o farfurie și se lasă la loc însorit pentru 2-3 zile, când saramura începe să se tulbure.
A treia etapă
După 2-3 zile, se scurge saramura într-o oală, apoi se dă în clocot. Separat, se pune un vas cu apă curată la fiert. Se scot castraveții, țelina și crenguța de vișin se clătesc de zeamă, iar spuma de fermentare, sub jet de apă rece. Se spală borcanele bine cu apă curată, de mucegaiul și spuma de fermentație.
În borcanele curate se așază castraveții, hreanul, țelina, mărarul, cățeii de usturoi și deasupra, crenguța de vișin, peste care se toarnă apa clocotită. Apa trebuie să acopere castraveții. Se pun capacele și se lasă 20-30 de minute. Atenție, pentru a preveni crăparea borcanelor de sticlă, așezați-le pe o tavă metalică sau puneți sub borcan, lama unui cuțit.
A patra etapă
După ce au stat în apă clocotită, aceasta se scurge din borcane și se toarnă saramura peste castraveți. Se lasă 1 centimetru liber până la buza borcanului, pentru a lăsa spațiu gazelor care se degajă în timpul fermentării. Se închid borcanele cu capacele sterilizate și se întorc cu baza în sus. Acoperiți borcanele cu o pătură, timp de două zile, apoi așezați borcanele la loc răcoros. După 7 zile, castraveții murați vor fi numai buni de consumat. Prin această tehnică, castraveții vor fi la fel de gustoși și crocanți chiar și după 2 ani.
Vezi și Ce fel de sare se pune la murături. Trucul de aur al gospodinelor pentru murături perfecte