Cei mai buni castraveți murați la borcan după o rețetă veche. Ies crocanți și se păstrează la fel de gustoși chiar și 3 ani

Castraveți murați în saramură după rețeta veche

Scris de: Oana Matei

16 Aug. 2023

Cei mai buni castraveți murați la borcan după o rețetă veche. Ies crocanți și se păstrează la fel de gustoși chiar și 3 ani

Rețetele moștenite din generație în generație sunt cele mai bune, mai ales în cazul conservelor de iarnă. Pentru că alimentele se găseau greu pe vremuri, bunicii noștri aveau cele mai ingenioase metode de a conserva legumele și fructele pentru perioadele lungi de iarnă. Așa este și rețeta de castraveți murați, care sunt gustoși și crocanți și după trei ani de la conservare. Metoda în sine nu este dificilă, doar necesită mai mult timp pentru pregătirea saramurii, în câteva etape.

Castraveți murați după rețeta veche

În primul rând, pentru succesul acestei rețete aveți nevoie de castraveți proaspeți, cu coaja țepoasă, fără pete sau veștedă. Iată care sunt ingredientele necesare pentru un borcan de 5 litri:

  • 3 kilograme castraveți cornișon, de dimensiuni mici, medii
  • 2,5 litri apă
  • 2 linguri sare pentru murături
  • o crenguță de vișin
  • bețe uscate de mărar
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 rădăcini de hrean
  • 1 ardei iute ( opțional)
  • 2-3 tije de țelină

Cum se prepară:

Prima etapă

  • În acest prim pas, castraveții se spală bine și se curăță de codițe. Într-o oală încăpătoare sau într-un lighean mare se așază castraveții bine spălați.
  • Borcanele se spală bine cu detergent de vase, se clătesc în mai multe ape, apoi se pun la uscat cu gura în jos.
  • Se fierbe apa cu sare, până dă în clocot, apoi se toarnă peste castraveți. Este important ca saramura să acopere complet castraveții. Se acoperă cu un capac sau un șervet și se lasă până a doua zi.

Vezi și De ce fermentează castraveții murați. Greșeala care le strică gustul unic și textura crocantă

A doua etapă

La baza borcanului se așază tijele de țelină, apoi se îndeasă castraveții, peste care se pune crenguța de vișin. Apoi se toarnă saramura în care au stat castraveții peste noapte. Se acoperă borcanul cu o farfurie și se lasă la loc însorit pentru 2-3 zile, când saramura începe să se tulbure.

A treia etapă

După 2-3 zile, se scurge saramura într-o oală, apoi se dă în clocot. Separat, se pune un vas cu apă curată la fiert. Se scot castraveții, țelina și crenguța de vișin se clătesc de zeamă, iar spuma de fermentare, sub jet de apă rece. Se spală borcanele bine cu apă curată, de mucegaiul și spuma de fermentație.

În borcanele curate se așază castraveții, hreanul, țelina, mărarul, cățeii de usturoi și deasupra, crenguța de vișin, peste care se toarnă apa clocotită. Apa trebuie să acopere castraveții. Se pun capacele și se lasă 20-30 de minute. Atenție, pentru a preveni crăparea borcanelor de sticlă, așezați-le pe o tavă metalică sau puneți sub borcan, lama unui cuțit.

A patra etapă

După ce au stat în apă clocotită, aceasta se scurge din borcane și se toarnă saramura peste castraveți. Se lasă 1 centimetru liber până la buza borcanului, pentru a lăsa spațiu gazelor care se degajă în timpul fermentării. Se închid borcanele cu capacele sterilizate și se întorc cu baza în sus. Acoperiți borcanele cu o pătură, timp de două zile, apoi așezați borcanele la loc răcoros. După 7 zile, castraveții murați vor fi numai buni de consumat. Prin această tehnică, castraveții vor fi la fel de gustoși și crocanți chiar și după 2 ani.

Vezi și Ce fel de sare se pune la murături. Trucul de aur al gospodinelor pentru murături perfecte

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.5 37 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *