Cei mai periculoși rechini din lume. În ce oceane și mări trăiesc

Există peste 400 de specii de rechini, dar doar câteva sunt responsabile cu atacuri asupra oamenilor.
Cei mai periculoși rechini din lume. În ce oceane și mări trăiesc

Cei mai periculoși rechini din lume. În lumea marină, în vârful lanțului trofic, se află cel mai fioros animal existent în mări și oceane: rechinul. Nu toți sunt la fel de periculoși pe cât tindem să credem, însă anumite specii de rechini atacă tot ce le iese în cale, de la delfini, foci, pești de mari dimensiuni și chiar până la oameni. Iată care sunt cele mai periculoase specii de rechini și unde înoată aceștia.

Cei mai periculoși rechini din lume. Ce specii atacă cel mai des oamenii

În fiecare an, în întraga lume, sunt înregistrate în medie peste 100 de atacuri ale rechinilor asupra oamenilor. Însă majoritatea dintre ele nu se soldează cu decesul persoanelor mușcate. Spaima oamenilor legată de cât de periculoși sunt rechinii este alimentată și de filme de mare succes, precum „Fălci”, alegând să creadă că majoritatea rechinilor sunt la fel de fioroși precum cel din celebra producție hollywoodiană.

Grupul rechinilor cuprinde peste 400 de specii, dintre care doar vreo 15 au au atacat oameni până acum. Prin natura lor, rechinii sunt prădători de top și atacă prada indiferent de dimensiunile acesteia, fără a fi atras în mod special de un anume mamifer sau pește. De aceea, de multe ori nici nu disting faptul că în fața lor se află un om, ci doar o pradă care să îl sature. Vorbim aici de atacurile neprovocate.

Rechinii pot ataca însă și provocați. Dacă omul se apropie prea mult de el și încearcă să îl atingă, așa cum fac unii scufundători, acesta se simte amenințat și atunci se apără… atacând.

Însă groaza cea mare pentru oameni rămân atacurile neprovocate. Iar responsabili pentru ele sunt trei mari specii.

Cele mai periculoase trei specii de rechini. Unde viețuiesc acestea

Marele rechin alb
Marele rechin alb

1. Marele rechin alb

Este poate cel mai înspăimântător și cu siguranță cel periculos rechin dintre toți. Marele alb este responsabil pentru cel mai mare număr de atacuri asupra oamenilor, până la aproape jumătate din numărul total. Părdătorul poate atinge dimensiuni impresionante, ajungând chiar și la 6 metri lungime și cântărește între 1.500 și 4.000 de kilograme. Se estimează că cel mai mare rechin din această specie înregistrat vreodată cântărește 5.000 de kilograme.

Cu toate acestea, omul nu se numără printre alimentele sale preferate, această specie hrăninduse în mod obișnuit cu peşte, păsări de mare şi foci. Este un pește cu un teritoriu mare, care trăiește de regulă în oceanele Atlantic, Indian si Pacific. Acesta poate fi întâlnit de la Tropice până la cercurile polare în apele adânci.

Rechinul tigru
Rechinul tigru

2. Rechinul tigru

Rechinul tigru își trage numele de la dungile întunecate de pe corpul său pe care le are atunci când este mai tână și care se estompează odată cu maturitatea. Dimensiunea lor variază între 3 și 4 metri, femelele fiind mai mari decât masculii. Femelele mari de rechin tigru pot cântări peste două tone.

Este al doilea, după marele rechin alb, în ceea ce privește numărul de decese umane înregistrat.

Rechinul tigru se hrănește mai ales noaptea, în apropierea țărmului, și mănâncă cea mai variată gamă de prăzi dintre toți rechinii, inclusiv: pești, păsări, foci, broaște țestoase, delfini, șerpi de mare și crustacee.

Rechinul tigru mai pote fi numit și coșul de gunoi al oceanelor pentru că mănâncă aproape orice, viu sau nu. Dinții rechinului tigru sunt neobișnuit de zimțați și majoritatea sunt ascuțiți în direcții diferite. Această armă îi conferă un avantaj în fața prăzii, deoarece poate tăia cu ușurință cochilii și oase. La fel ca majoritatea rechinilor, rândurile sale de dinți sunt înlocuite de-a lungul vieții.

Acesta poate fi văzut înotând în Golful Mexic, America de Sud, Africa, China, Honk Kong, India, Australia si Indonezia.

Rechinul taur
Rechinul taur

3. Rechinul taur

Această specie de rechini este extrem de agresivă și poate fi întâlnită atât în mări și în oceane, cât și în apă dulce. Masculii și femelele de rechin taur au o diferență destul de mare de mărime, masculii ajungând la o lungime de peste 2 metri, iar femelele ajungând până la aproape 3,5 metri. Rechinii adulți din această specie pot cântări între 200 și 500 de kilograme.

Rechinii taur se hrănesc în special cu pește, alte specii de rechini, broaște țestoase, păsări și delfini. Nu au apetit pentru oameni, dar dacă atacă, în mod normal se îndepărtează după ce își dau seama că nu este prada lor obișnuită.

Această specie poate fi întâlnită în apele tropicale, subtropicale și temperate, în estuare sau pe coastele Asiei, Africii, Australiei sau Americii.

Te-ar putea interesa și: „Există rechini în Marea Neagră? Ce prădător se ascunde în adâncuri și cât de periculos este”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
8.9 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *