Cel mai bun ghiveci pentru mușcate. Trucul care împiedică apariția bolilor la plante

În ce fel de ghiveci este bine să pui mușcatele
Cel mai bun ghiveci pentru mușcate. Trucul care împiedică apariția bolilor la plante

Să ai grijă de o mușcată nu este greu și nici nu ai nevoie de prea multe. Însă cunoștințele de bază contează foarte mult atunci când este vorba despre o floare precum mușcata. Aceasta necesită un anumit tip de îngrijire, și nu uita că îi trebuie și un ghiveci special pentru a avea loc de desfășurare.

Mușcatele au nevoie de un ghiveci special pentru a înflori

Există câteva lucruri pe care, dacă i le faci unei mușcate, aceasta nu va rezista prea multă vreme. Primul lucru pe care nu îl faci cum trebuie este alegerea ghiveciului. Rădăcinile mușcatei trebuie să umple complet recipientul în care o pui, astfel planta va înflori din plin. Sfatul grădinarilor cu experiență este să folosiți vase din lut. În cele din plastic, solul se usucă mai lent, iar mușcatelor nu le place umiditatea, iar rădăcinile pot putrezi. Dimensiunea perfectă pentru ghiveciul unei mușcate este: diametru – 14 cm, înălțime – 10-15 cm.

De asemenea, mușcatelor nu le place deloc când solul este plin cu apă, dar nici solul extrem de uscat. Dacă frunzele se ofilesc și începe să apară și mucegai, înseamnă că planta este udată prea mult. Pe timp de iarnă, mșcatele trebuie udate o singură dată pe săptămână, iar vara, în fiecare zi.

Nici temperatura la care mușcata este ținută nu este de neglijat, chiar dacă reacționează bine la schimbările simțitoare. Ar fi bine ca aceasta să stea într-un loc unde sunt peste 20 de grade Celsius. Totuși, o temperatură sub 13 grade Celsius nu este deloc recomandată pentru o mușcată. Tot grădinarii ne mai spun că mușcatele nu trebuie tunse iarna, pentru că planta se poate usca sau îmbolnăvi astfel. Când mușcatele intră în procesul de înflorire activă, se recomandă aplicarea unui îngrășământ pe bază de potasiu și fosfor. Aplicarea de azot trebuie oprită în această perioadă.

Cel mai potrivit ghiveci pentru orhidee

Alegerea unui ghiveci potrivit este importantă și în cazul orhideelor. Plante ușor de cultivat, cu frunze groase și foarte bune reținătoare de apă pentru perioadele secetoase, orhideele trebuie să fie puse într-un ghiveci potrivit pentru a rezista cât mai mult. Îngrijirea lor nu este deloc complicată, însă alegerea ghiveciului este esențială.

Pentru orhidei se recomandă alegerea unui ghiveci transparent, pentru ca rădăcinile să beneficieze de lumina de care au nevoie. De asemenea, un ghiveci transparent ne ajută să monitorizăm starea rădăcinilor și a solului în care stau orhideele și pentru a preveni stagnarea apei, ce poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Multă lume alege ghiveciul din teracotă, pentru că este un material respirabil, care nu reține umezeală. Totuși, se preferă cel din plastic, fiind mai ușor de manevrat și transportat, dar și mai rezistent la șocuri. Totuși, acesta reține apa, nu este respirabil și poate duce la îmbolnăvirea plantei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *