Cel mai bun suc de roșii după rețeta bunicii. Ce să adaugi spre final pentru un gust desăvârșit

Așa îi dai cel mai bun gust
Cel mai bun suc de roșii după rețeta bunicii. Ce să adaugi spre final pentru un gust desăvârșit

Sucul de roșii este nelipsit din cămara gospodinelor iscusite, mai ales acum, la doar puțin timp înainte de sezonul rece. Gustos și aromat, acesta este perfect pentru a da savoare preparatelor de peste iarnă. Sucul de roșii fără conservanți se face simplu și ușor, dar puține gospodine știu câtă sare se pune la sucul de roșii pentru a ieși cum trebuie.

Cum faci cel mai bun suc de roșii

Majoritatea gospodinelor aleg să prepare sucul de roșii acasă, fiind o variantă mult mai ieftină și sănătoasă. Sucul de roșii pentru iarnă poate fi folosit la supe, ciorbe și mâncăruri de orice fel. De asemenea, oamenii de știință susțin că sucul de roșii conține o substanță ce induce relaxare.

Totuși, pentru a-l prepara ca la carte trebuie să ținem cont de anumite trucuri. Sucul de roșii trebuie să fie concentrat, dens și cu o culoare aprinsă. Și pentru că acum este sezonul roșiilor românești bine coapte, este momentul perfect să pregătești câteva sticle cu suc de roșii pentru iarnă.

Câtă sare se pune la sucul de roșii

Dacă vrei să prepari un suc de roșii gustos și rezistent, trebuie să ști câtă sare se pune la sucul de roșii. Majoritatea preferă să îl prepare fix după rețea tradițională a bunicii, adică la ceaun, cu roșii bine coapte și cărnoase. Așadar, pentru ca sucul de roșii să fie mai puțin sărat, se adaugă o lingură de sare grunjoasă, neiodată, la fiecare litru de suc. Dacă vrei ca sucul de roșii să fie mai sărat, atunci la 1 litru de suc de roșii se pune 1 linguriță de zahăr și 2 linguri de sare. Dacă vrei ca sucul de roșii să fie mai dulce, pune 1 lingură de sare și 2-3 linguri de zahăr la 3 litri de suc.

Ingrediente:

  • 10 kg de roșii;
  • sare grunjoasă;
  • zahăr brun;
  • piper;
  • frunze de țelină sau busuioc.

Mod de preparare:

Prima dată se spală roșiile foarte bine și se taie în cubulețe mici apoi se strecoară cu ajutorul unei site. În acest mod va rămâne doar sucul lor, fără coji și semințe. Poți folosi, de asemenea, și o mașină de tocat roșii. Sucul de roșii se pune la fiert într-o oală mare și se lasă pe foc până scade la jumătate. În timpul fierberii, se pune în sucul de roșii frunzele de țelină întregi sau de busuioc, iar la final se scot. Acestea vor da o aromă deosebită sucului de roșii.

După ce sucul a scăzut la jumătate, se adaugă sarea, zahărul și piperul. Se amestecă totul bine, după care se mai pune din nou la fiert pentru aproximativ jumătate de oră. Când sucul de roșii este gata, acesta se pune în recipiente de sticlă sau borcane, care au fost sterilizate bine înainte. Întoarce sticlele invers, pentru a se închide etanș. După ce s-au răcit complet, se pot depozita în beci sau cămară, într-un loc uscat și răcoros. Îți dăm și un pont: cu cât fierbi mai mult sucul de roșii, cu atât acesta va fi mai dens.

Sfaturi utile înainte de a face suc de roșii

Trebuie să ști, încă dinainte de a te apuca de sucul de roșii, că acesta va ieși mai acru dacă tomatele nu sunt suficient de coapte. Pentru a înlătura acest gust se poate adăuga spre sfârșit puțină miere. După ce a fost preparat, sucul de roşii se păstrează la loc rece și întunecat pentru mai multe luni. După ce folosești o parte din suc, poți păstra restul acoperit, în frigider, dar ai grijă să folosești restul în decurs de câteva zile, altfel se va strica.

Dacă vrei, poți conserva în sucul de roşii și ierburi aromate (pătrunjel, ţelină, mărar, leuştean, tarhon etc) ale căror frunze, spălate şi tocate, le adăugaţi în partea finală a preparării. Dacă nu ai maşină de separat cojile şi seminţele, fierbe roşiile cu tot cu sâmburi şi seminţe şi câteva căni de apă. După ce sucul de roşii a fiert, trece-l printr-o sită deasă.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *