Cel mai bun tratament pentru făinare la trandafiri. În ce moment al zilei trebuie stropiți, mulți români greșesc

Cu ce să stropești florile ca să le scapi de boală
Cel mai bun tratament pentru făinare la trandafiri. În ce moment al zilei trebuie stropiți, mulți români greșesc

Trandafirii necesită o îngrijiră sportiă, încă de la începutul sezonului și până la finalul lui, mai exact în perioada martie – noiembrie. Aceste flori trebuie să aibă toată atenția ta dacă îți dorești să ai o grădină colorată și parfumată. Una dintre cele mai periculoase boli ale trandafirilor este făinarea. Există câteva modalități eficiente de a combate această afecțiune a plantelor, iar cei mai experimentați grădinari sunt aici pentru a-și oferi sfaturile. În rândurile ce urmează vei afla și tu cum să îți protejez trandafirii de boli și dăunători, dar și cum să ii uzi când trebuie pentru a te bucura cât mai mult timp de frumusețea lor.

Cea mai păcătoasă boală a trandafirilor

Făinarea este o afecțiune a trandafirilor cu care cei mai mulți grădinari s-au confruntat cel puțin o dată. Această boală este vizibilă pe frunzele, tulpina și uneori chiar pe mugurii și florile trandafirului. Făinarea este o afecțiune cauzată de o ciupercă microscopică ce afectează toate organele verzi ale trandafirilor. Boala poate fi foarte ușor identificată, și asta datorită pulberii albe cu care planta este acoperită atunci când se îmbolnăvește, asemănătoare făinii, de aici primind și denumirea.

Făinarea se întâlnește mai ales la tradafirii care sunt cultivați în zone protejate de lege și în perioadele în care cantitățile de precipitații sunt foarte mici. Din aceste motive este important să respecți regulile de îngrijire a trandafirilor din grădina ta. Boala trandafirilor cauzează îngălbenirea furnzelor, care la final se usucă și cad. Lăsată netratată, făinarea va afecta și mugurii florilor care nu se vor mai deschide.

Tratamentul potrivit pentru însănătoșirea trandafirilor

Pentru a preveni îmbolnăvirea plantelor tale, aplică soluții chimice corespunzătoare ce trebuie aplicate în perioada de repaus vegetativ, adică primăvara devreme. Foarte important este ca atunci când vezi primele semne de făinare, taie frunzele sau tulpinile afectate.

Grădinarii experiemntați recomandă Mirage, Thiovit Jet sau Topas ca produse ce pot preveni făinarea. În lipsa tratamentelor mai naturale, acestea își vor face treaba și îți vor proteja trandafirii de boală. Dacă, totuși, făinarea ți-a atins trandafirii, folosește ulei de neem. Ai nevoie de o linguriță de ulei esențial de neem amestecată cu un litru de apă. Înainte cu câteva zile de a aplica acest tratament, udă foarte bine tradafirii. Această soluție este recomandată doar în zilele în care temperaturile sunt sub 32 de grade Celsius. Nu aplica soluția dacă planta ta este udă sau dacă umiditatea depășește 90%. Fă un test pe câteva frunze, după care așteaptă 48 de ore. Dacă observi că frunzele nu au pățit nimic, aplică tratamentul pe toată planta.

Soluția de neem se aplică dimineața devreme sau în zilele cu nori, când umiditatea este curpinsă între 45 – 65% și nu sunt preconizate ploi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *