Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere. Puțini îi cunosc semnificația

Care este cel mai lung cuvânt din limba română.
Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere. Puțini îi cunosc semnificația

Cel mai probabil sunt destul de puține persoane care cunosc care este cel mai lung cuvânt din limba română, întrucât acesta nu există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Este vorba de un termen care conține 44 de litere și reprezintă o afecțiune medicală gravă.

Cel mai lung cuvânt din limba română

Limba română este fascinantă și plină de curiozități. Unul dintre cuvitnele existente în limba noastră dar pe care cel mai probabil foarte puțini îl cunosc este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”. Acest cuvânt de 44 de litere reprezintă denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză” și este cel mai lung cuvânt din limba română.

Silicoza este o afecțiune specifică anumitor categorii profesionale, precum muncitor în mină, în carieră de piatră sau în alte industrii extractive. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza apare în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. Acest termen medical nu este însă prezent în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Potrivit dictio.ro, în topul celor mai lungi cuvinte din limba română mai există alți patru termeni medicali care sunt formați din 30 – 36 delitere.

  1. PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere) – silicoză
  2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere) – o enzimă
  3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere) – o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, ameţeli
  4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) – denumirea unei operaţii
  5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) – o substanţă chimică

Citește și: „Singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile. Puțini știu asta, ce semnificație are de fapt

Ce este un palindrom

Dincolo de cuvintele cele mai lungi existente, în limba română sunt și alte curiozități legate de forma cuvintelor. De exemplu, se regăsește o serie întreagă de palindromuri. Potrivit DEX, palindromul reprezintă un grup de cuvinte sau un cuvânt care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul.

În categoria palindromurilor se regăsesc cuvinte precum Ana, Ene, Ada, tot, coc, bob, rar, cojoc, potop, capac, rever, rotor, târât, ele, civic, reper, dud, minim, sos, lupul, cinic, caiac, etate, radar, supus, tapat, tasat și lista poate continua.

Expresiile de tip palindrom sunt: „Ion a luat luni vinul tau la noi”/ „Cer grec”/ „Arta-i piatra”.

De asemenea, în limba română există și un cuvânt care, citit din ambele sensuri, înseamnă același lucru. Este vorba de cuvântul “aerisirea”.

În limba noastră există şi cuvinte din şapte litere care sunt formate dintr-o singură silabă, exemple relevante în acest sens fiind cuvintele „trunchi” sau „ştreang”.

Totodată, există un cuvânt care conține toate cele opt vocale dacă este articuluat hotărât la forma de plural. Este vorba de cuvântul „autoînsămânţările”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 15 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *