Știai că cel mai periculos loc din lume se află în Europa? Să ieși viu de aici este practic imposibil. Se află în Ucraina, într-un subsol al fostei centrale nucleare de la Cernobîl, unde pe 26 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident din istoria omenirii. În timpul unei simulări a unei pene de curent, lucrurile nu au mers așa cum ar fi trebuit și astfel s-a produs una dintre cele mai mari catastrofe din istorie.
Reactorul 4 de la centrala lui Vladimir Ilici Lenin a început să acționeze în mod neașteptat, provocând o creștere exponențială a puterii și supraîncălzirea miezului. În ciuda eforturilor de a remedia problema, situația a dus la o explozie brutală a hidrogenului acumulat, care a ucis 31 de persoane în mod direct ca urmare a deflagrației și peste 200.000 ca urmare a radiațiilor.
Citește și: Locul din lume unde se află Grădina Edenului. Aici au trăit Adam și Eva, descoperirea făcută de cercetători
Acțiunea eroică a pompierilor a prevenit o catastrofă mult mai mare. După ce situația s-a stabilizat, au început să afle în detaliu consecințele reale ale celor întâmplate. În timpul uneia dintre inspecțiile vizuale, care a avut loc câteva luni mai târziu, a fost găsit așa-numitul „picior de elefant”.
În urma exploziei a rezultat corium, un material format dintr-un amestec de combustibil nuclear, materiale structurale din părțile afectate ale reactorului, produse de fisiune, bare de control, produse de reacție chimică cu apă, aer, abur și beton topit. Toate acestea au ajuns într-un subsol, unde s-a acumulat o cantitate enormă de material contaminant, iar accesul la acesta astăzi, aproape patru decenii mai târziu, este încă o misiune extrem de riscantă.
Aici s-au acumulat 11 tone de corium, un material radioactiv care a distrus totul în calea sa până când s-a acumulat în acest subsol. Dar de ce i se spune „picior de elefant”? Forma în care s-a acumulat acest material arată precum piciorul acestui animal, deși mai mare, având o lățime de aproape trei metri.
La câteva luni de la accidentul nuclear de la Cernobîl, doar 10 minute petrecute în acest subsol erau fatale. Din această cauză, lucrările de izolare și de îndepărtare a resturilor trebuiau să se facă pentru perioade minime de expunere.
În prezent, este posibil să se stea în apropierea coriumului timp de aproape o oră, făcându-se pași importanți în acest sens. Chiar și în aceste condiții, rămâne locul cel mai periculos de pe planetă.