Cei care au copii sau urmează să devină părinți știu cât de greu este să alegi un prenume pentru copilul tău, indiferent că este băiat sau fată. Numele pe care îl va purta toată viața și care îl va defini trebuie să i se potrivească și să aibă o semnificație puternică. Acestea sunt criteriile în funcție de care aleg cei mai mulți părinți. Care este cel mai popular nume de băiat din România în prezent.
Alegerea numelui unui copil poate fi o adevărată provocare pentru viitorii părinți. Mama și tatăl trebuie să se pună de acord și mulți părinți se grăbesc să aleagă măcar o variantă de nume încă din timpul sarcinii. Nu puține sunt cazurile când părinții se răzgândesc cu privire la cum își vor boteza bebelușul, între momentul nașterii și momentul în care trebuie să-l declare la Evidența Populației.
Citește și: Cele mai ciudate prenume din România. Dacia, Semaforu sau Solenza printre cele mai hilare
În anii ’90, majoritatea copiilor erau botezați cu două prenume, în general unul dintre ele fiind de sfânt. În anii 2000, au început să fie la modă numele moderne, inspirate din Occident sau chiar din filme și romane. În ultimii ani însă, tendința este să se revină la prenumele neaoșe, clasice.
Potrivit unei statistici făcute puplice de cei de la Evidența Populației, cele mai populare nume de băieți din România sunt: Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuț și Ștefan.
Și în ceea ce privește numele de fetițe au revenit la modă prenumele clasice românești. Cele mai populare alegeri sunt: Maria, Andreea, Elena, Ioana, Alexandra și Ana.
Potrivit articolului 84 din Codul Civil, prenumele unui copil este ales atunci când se înregistrează nașterea. Alegerea trebuie să fie una decentă, iar în actul normativ este specificat faptul că: „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului”.
Cu toate că legea spune clar, se întâmplă de multe ori ca oamenii să aleagă prenume cel puțin ciudate pentru copiii lor. Acest obicei era mult mai răspândit înainte ca legea să fie modificată, astfel că sunt mulți români care poartă nume bizare. La o simplă căutare pe internet, descoperi prenume precum: Dacia, Logan, Mercedes, Solenza sau Renault. Alte nume pe care le poartă românii și care sună mai degrabă ca o glumă proastă sunt: Struţ, Paracetamol, Termopan, Facultatea, Constituția, Sentiment-Brusli, Făt-Frumos, Președinte, Ministru, Roberto-Bagio, Mihai-Eminescu, Mariano-Monamour.