Cel mai popular nume de familie din România. Mulți vor fi surprinși, ce se mai află pe listă

Care sunt cele mai des întâlnite nume de familie din România
Cel mai popular nume de familie din România. Mulți vor fi surprinși, ce se mai află pe listă

Numele de familie reprezentative ale românilor conțin de regulă sufixe specifice limbii noastre, precum „-escu”, „-eanu”, „-an”, „-aru” sau „-atu”. Totodată, printre cele mai des întâlnite nume românești se numără și cele care derivă din ocupații, spre exemplu: Croitoru, Moraru, Fieraru. De asemenea nume tradiționale românești sunt și cele care reprezintă animale: Lupu, Vrabie, Porumbel, Ursu etc. Iată care sunt cele mai des întâlnite nume de familie în funcție de ficare zonă a țării în parte.

Cel mai popular nume de familie din Romania

Când spunem „cel mai popular nume de român” probabil că mulți se gândesc la Popescu sau Ionescu. Poate fi adevărat în realitate, însă există destul de multe diferențe de la o regiune la alta.

Site-ul nume.ottomotor.ro prezintă răspândirea numelor de familie pe harta țării noastre. Există zone în care unele nume au o densitate mai mare, în funcție de tradiții. Dacă vrei să afli originea numelui tău, tot ce trebuie să faci este să îl introduci în căsuța specială din stânga și să apeși butonul de căutare.

Dar să trecem în revistă cele mai populare nume în funcție de regiune.

Dobrogea

Murad, Omer, Bișinicu, Pavlov, Cărăbăț, Mohamed, Halep, Chiriac, Dala, Carafoli, Zortea, Tamuz, Iatan, Mazăre.

București

Albulescu, Gavrilov, Dinu, Brezoianu, Cârciumaru, Popescu, Șuteu, Caragea, Nedelcu, Buzică, Anghel, Mititelu, Iliescu, Olaru, Vlad, Trofin.

Moldova

Popa, Rotaru, Țurcanu, Rusu, Ceban, Moldoveanu, Lungu, Ciobanu, Munteanu, Sârbu, Ciubotaru, Lemnaru, Popescu, Diaconescu, Gheonea, Grigoriță, Vasilescu, Dobrițoiu, Pamfil, Răducanu.

Bucovina

Sainiuc, Drâmba, Lubanovici, Irimiciuc, Hostiuc, Negriuc, Manole, Pânzaru, Leonte Tofan, Hreniuc, Duciuc, Cozmuleac, Toader, Danilet, Senciuc.

Transilvania

Ardelean, Bathory, Clujean, Chindriș, Dejeu, Covaci, Mogoș, Nicoară, Mărgineanu, Karoly, Gligor, Șuteu, Tămaș, Angelescu, Arghezi, Bacalbașa, Baciu, Rațiu, Abaza, Șerban, Crăciun, Lăcătuș, Cazacu, Bibescu, Haller, Țurcanu, Albu, Mădăraș, Petrașcu, Nicoară, Niculescu, Filimon,  Drăganu, Tudorache, Cojocaru, Nemeș, Pușcașu.

Oltenia

Dumitrescu, Popescu, Olteanu, Călin, Kalin, Cârstea, Drăgan, Iancu, Ilinca, Ivanof, Mladin, Savu, Stan, Stoica, Trică, Voicu.

Muntenia

Moraru, Butnaru, Mocioi, Cojocaru, Dogaru, Olaru, Păduraru, Rotaru, Stegaru, Văcaru.

Banat

Popovici, Nestorovici, Dimitrievici, Pătrașcu, Fodor, Chircu, Petrescu, Hărdău, Tomescu, Cantemir, Golescu, Seleuș.

Cele mai populare prenume din România

La capitolul prenume, deși în ultimii ani s-a format o tendință ca părinții să aleagă pentru copiii lor prenume străine, cele simple, românești, rămân totuși predominante. Iată care sunt cele mai întâlnite dintre ele:

Băieți

Andrei – provine din grecescul „Andros” care înseamnă bărbăție, curaj. Este extrem de popular în primul rând datorită Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat, care a propovăduit cuvântul Domnului în zona Dobrogei și a adus creștinismul pe meleagurile noastre.

Gabriel – provine din ebraică și înseamnă puternic. În plus, Sfântul Arhanghel Gavriil este mesagerul Domnului, dar și cel care ține piept demonilor și răului.

Ion/ Ionuț – provine de la cuvântul ebraic „Johanan”care simbolizează milostenia. Se mai traduce prin „dar de la Dumnezeu” sau „Dumnezeu este milos”. Cei care poartă acest nume își sărbătoresc onomastica pe 7 ianurie, când are loc praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, considerat cel mai important proroc, fiind cel care L-a botezat de Iisus Hristos.

Alexandru – provine de la cuvintele „alexein”, „aner” și „anderos” care semnifică a oferi ajutor cuiva, bărbat, luptător, războinic.

Ștefan – provine din cuvântul grecesc „Stephanos” și se traduce prin „coroană, ghirlandă, cunună”, obiecte cărora li se ofereau celor care se întorceau victorioși din luptă. Sfântul Ștefan a fost primul apostol al creștinătății și primul martir creștin, condamnat la moarte pentru că nu vrut să renunțe la credința sa. Este sărbătorit pe 27 decembrie.

Fete

Maria – este cel mai utilizat nume de origine biblică, cunoscut ca simbol al purității. Este purtat de Sfânta Fecioară Maria, cea care L-a născut pe Iisus Hristos. Mai semnifică „iubită”, „mare a amărăciunilor” și „stea de mare”

Elena – provine din grecescul Helen, care semnifică lumină și frumusețe. Acest nume este asociat cu razele soarelui.

Alexandra – la fel ca Alexandru

Andreea – la fel ca Andrei

Ioana – la fel ca Ion/ Ionuț.

Citește și: „Cele mai ciudate prenume din România. Dacia, Semaforu sau Solenza printre cele mai hilare

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.3 98 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *