Odată cu avansul tehnologic din industria auto, mașinile moderne sunt dotate cu o multitudine de caracteristici de siguranță pentru a proteja pasagerii în cazul unui accident. Cele mai cunoscute elemente de siguranță dintr-un autovehicul sunt centura și airbagul. Pe lângă acestea, șansele de supraviețire în caz de coliziune depind și de locul pe care stau pasagerii. Iată, așadar, care este cel mai sigur loc din mașină în caz de accident.
În ultimele decenii, producători auto au pus tot mai mult accent pe siguranța șferului și a pasagerilor unui autoturism. Iar noile tehnologii i-au ajutat să implementeze sisteme revoluționare de protecție în caz de accident.
De la centura de siguranță, un pionier în materie de siguranță auto și până la aierbag sau sistemele de evitare a coliziunii apărute în ultimii ani, toate au menirea de a face călătoria cu mașina mai sigură.
Citește și: Ce amendă riști, în 2023, dacă nu porți centură de siguranță. Mesajul clar al Poliției Române
În ceea ce privește cel mai sigur loc din mașină, la o primă vedere ar putea părea că scaunul șoferului ar câștiga această distincție. Și asta pentru că, oarecum, este poziționat în centrul autovehiculului: în față se află motorul, iar în spate un rând de scaune și portbagajul, cee ce face ca, în cazul unui impact frontal sau din spate, acest loc , împreună cu cel al pasagerului, să fie mai izolate. În plus, pentru șofer și pasagerul din față există mai multe airbag-uri: frontale, laterale cortină și pentru genunchi.
Cu toate acestea, șoferul are niște neajunsuri: volanul, bordul mașinii, consola centrală a schimbătorului de viteze. Astfel, în caz de accident, corpul șoferului are mai multe obiecte de care se poate lovi.
Potrivit celor mai recente date, se pare însă că bancheta din spate este mai sigură decât locurile din față ale mașinii, în ciuda faptului că beneficiază de mai puține sisteme de siguranță (există doar airbag-uri laterale).
Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo spun că bancheta din spate este cu 59% până la 86% mai sigură. Conform statisticilor, locul din mijloc de pe bancheta din sapte este cu până la 25% mai sigur decât celelalte două întrucât este poziționat la cea mai mare distanță de impact, în cazul unei coliziuni.
Locul din mijloc rămâne relativ izolat în cazul unui impact din lateral. Evident, în cazul în care mai trebuie subliniat, acesta rămâne cel mai sigur loc din mașină doar în cazul în care este purtată centura de siguranță.
De asemenea, și în cazul copiilor, tot acest loc este cel mai recomandat. Conform Administrației Naționale de Siguranță a Traficului de Autostradă (NHTSA) locul din mijloc este cel mai sigur pentru cei mici. De fapt, NHTSA recomandă ca toți copiii sub vârsta de 13 ani să călătorească în spate, ideal în centru, arată auto-bild.ro.
Totuși, există și voci care afirmă că locul din mijloc de pe bancheta din spate ar fi, de fapt, cel mai nesigur în caz de coliziune. Însă indiferent pe cel loc preferi să călătorești cu mașina, este esențial și chiar vital să porți centura de siguranță.
Potrivit statisticilor, centurile de siguranță reduc riscul de deces cu 45% și de leziuni grave cu 50%. Cei care nu poartă centura de siguranță, au de 30 de ori mai multe șanse de a fi aruncați din vehicul în timpul unui accident rutier.
În legislația din România, purtarea centrii de siguranță este obligatorie nu numai pentru șoferi, ci și pentru pasageri, indiferent că vorbim de cei din față sau cei de pe bancheta din spate. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei, amendă pe care o rimește pasagerul, nu șoferul.