Cel mai vechi nume din lume. Cui a aparținut și ce înseamnă. Semnificația surprinzătoare

Ce au descoperit experții
Cel mai vechi nume din lume. Cui a aparținut și ce înseamnă. Semnificația surprinzătoare

Cel mai vechi nume din lume, descoperit pe Pământ, aparține unui individ din Sumer, una dintre cele mai vechi civilizații din lume. În prezent, în cea mai mare parte a lumii, numele unei persoane poate fi păstrat pentru posteritate fără dificultăți mari, fie prin înregistrări guvernamentale, fie prin eforturi individuale. Chiar dacă există posibilitatea ca numele omenești să fie existat încă din perioada preistorică, nu sunt dovezi arheologice în acest sens. Primele indicii vin din sudul Mesopotamiei, actualul Irak.

Cel mai vechi nume din lume. Ce semnificație are

Kushim este cel mai vechi nume și a aparținut unui bărbat despre care se crede că a trăit în Sumer, în a doua jumătate a mileniului IV, î.en. Acest nume apare pe o tăbliță de argilă care prezintă în detaliu o tranzacție comercială.

“29.086 măsuri orz 37 luni Kushim”, scrie pe tăbliță, care a fost interpretată ca însemnând că “au fost primite 29.086 de măsuri de orz pe parcursul a 37 de luni. Semnat, Kushim”.

Pe o altă tăbliță din argilă a fost găsit și numele Gal-San, care ar fi fost proprietar de sclavi, iar doi dintre aceștia, au fost de asemenea trecuți pe tăbliță, Enpap-X și Sukkalgir. Există și experți care sunt că numele Gal-San ar fi mai degrabă cel mai vechi nume uman.

Ce semnifică cele patru nume găsite pe tăblițe de argilă

Un detaliu esențial despre cele patru nume găsite pe tăblițe de argilă este faptul că toate nu aparțineau unor oameni din fruntea societății, ci din rândul populației. Acest lucru îi face pe mulți cercetători ai civilizației sumeriene să speculeze faptul că numele fiecărui individ era contorizat și înregistrat, așa cum se întâmplă și în zilele noastre.

Ce nume sunt interzise în România

Potrivit articolului 84 din Codul Civil, prenumele unui copil este ales atunci când se înregistrează nașterea. Alegerea trebuie să fie una decentă, iar în actul normativ se specifică faptul că: „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului”.

Actul normativ nu explică cu exactitate care sunt numele interzise, decizia finală rămânând la latitudinea ofițerului de stare civilă. El poate decide dacă prenumele este indecent sau ridicol. Se poate întâmpla însă, ca ofițerul să nu fie de acord cu numele, iar părinții să meargă să se adreseze instanțelor de judecată. Atunci magistrații dau verdictul final.

Iată cele mai neașteptate nume din România: Dacia, Logan, Mercedes, Solenza sau Renault sunt doar câteva exemple în acest sens. Alte nume pe care le poartă românii și care sună mai degrabă ca o glumă proastă sunt: Struţ, Paracetamol, Termopan, Facultatea, Constituția, Sentiment-Brusli, Făt-Frumos, Președinte, Ministru, Roberto-Bagio, Mihai-Eminescu, Mariano-Monamour.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *