Cel mai vechi oraș din lume. Cum este menționat în Biblie, ascunde o semnificație specială

Există și în Biblie mențiuni legate de acest oraș

Scris de: Daoud Andra

23 Jul. 2023

Cel mai vechi oraș din lume. Cum este menționat în Biblie, ascunde o semnificație specială

Unele locuri din lume au o istorie de mii de ani. Au fost întemeiate în Antichitate și sunt locuite și astăzi. Tocmai datorită vechimii lor, atrag anual mii de turiști, dar și arheologi care le cercetează. Care este cel mai vechi oraș din lume și de când este atestat documentar. Ce alte orașe cu vechime poți vizita, dacă ești pasionat de acest gen de turism.

Acesta este cel mai vechi oraș din lume

În lume există orașe și așezări cu o istorie de mii de ani, care reprezintă adevărate puncte de atracție pentru turiști. Potrivit atestărilor documentare, se pare că cel mai vechi oraș din lume se află în Palestina și există de mai bine de 10.000 de ani. Este vorba despre orașul Ierihon, care a apărut cu aproximativ 8 milenii înaintea erei noastre.

În limba ebraică, numele orașului înseamnă ”luna”. Așezarea de pe Valea Iordanului se află la 260 de metri sub nivelul mării și nu este numai cel mai vechi, ci și orașul cu cea mai joasă altitudine de pe planetă. De-a lungul timpului, arheologii au descoperit aici nu mai puțin de 23 de situri care datează de mai bine de 10.000 de ani.

Citește și: Orașul din lume în care nu există bani, religie sau politică. Cum trăiesc de fapt oamenii aici

În tot acest timp, așezarea a fost supusă mai multor asedii. Din cauza acestora, dar și a dezastrelor naturale, orașul a trebuit să fie reconstruit. Oamenii nu au părăsit niciodată locul, astfel că civilizațiile s-au perpetuat pe parcursul celor 10 milenii. Arhitectura lui îl face să semene cu o fortăreață naturală. În Antichitate, Ierihonul era un important centru comercial. Mențiuni cu privire la acest oraș sunt și în Biblie, fiind locul unde a sosit poporul evreu pe pământul făgăduinței.

Alte orașe cu vechime mare:

  • Byblos, Liban (6000 î.Hr.)
  • Damasc, Siria (5000 î.Hr.)
  • Ierusalim, Israel (4500 î.Hr.)
  • Susa/Shush, Iran (4200 î.Hr.)
  • Plovdiv, Bulgaria (4000 î.Hr.)
  • Gaziantep, Turcia (3650 î.Hr.)
  • Alep, Siria (3000 î.Hr.)
  • Beirut, Liban (3000 î.Hr.)

Citește și: Orașul din România unde ai impresia că ai ajuns la Hollywood. E un magnet pentru turiști

Cel mai vechi oraș din lume
Ierihon, Palestina

Care este cel mai vechi oraș din România

În ceea ce privește așezările urbane din țara noastră, cel mai vechi oraș atestat documentar se pare că este Constanța. Atestarea sa în acte datează din anul 657 î.Hr. Pe atunci, locul se numea Tomis și era colonizat de greci. În anul 71 î.Hr. teritoriul a fost cucerit de romani, care i-au schimbat numele în Constantiana, după sora împăratului Constantin cel Mare.

Având deschidere la Marea Neagră, orașul s-a dezvoltat foarte mult datorită negustorilor care călătoreau pe mare. În perioada ocupației otomane, orașul a înregistrat un regres, iar principalele îndeletniciri ale oamenilor erau pescuitul și creșterea animalelor. Orașul și-a recăpătat măreția după Războiul de Independență, când a devenit principalul port al țării.

Citește și: Orașul din România care are o suprafață de două ori mai mare decât București. Puțini știu de acest loc

Alte orașe românești cu vechime:

  • Mangalia
  • Alba Iulia
  • Sighișoara
  • Cluj-Napoca
  • Sibiu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *