Un studiu recent arată care sunt rasele de câini mai predispuse la un comportament agresiv. Cap de listă sunt patruezii din rasa Collie și alte rase de talie mică. Află de mai jos care sunt cele mai agresive rase de câini și de ce sunt mai predispuși câinii mici la un comportament agresiv.
Potrivit specialiștilor, câinii mici s-au dovedit a fi mai predispuși la un comportament agresiv decât cei de dimensiuni medii și mari. Din cauza dimensiunii pe care o au nu sunt adesea priviți ca fiind amenințători, prin urmare comportamentul rău nu este abordat.
Un aspect important care influențează șansele ca patrupedul să devin agresiv este proprietarul câinelui. Studiul a descoperit că cei care au avut un câine pentru prima oară au avut mai multe șanse ca patrupedul lor să se comporte agresiv. Totodată, câinii care petrec timp în compania altor câini se comportă mai puțin agresiv decât cei care nu au contact cu alți patrupezi.
„În setul nostru de date, Collie cu părul lung, pudelul (toy miniatură și mediu) și schnautzerul pitic au fost cele mai agresive rase”, spune profesorul Hannes Lohi de la Universitatea din Helsinki.
Conform dresorilor de câini, cu puține excepții, majoritatea câinilor pot devenit agresivi când sunt bruscați, loviți sau provocați. De aceea, este bine să știi că se NU faci niciodată dacă ești atacat de un câine. De multe ori câinii sunt atrași de țintele în mișcare, cum sunt persoanele care aleargă, care merg pe bicicletă sau motocicletă. Atunci le este declanșat instinctul de vânătoare.
„Câinii latră pentru a-și apăra teritoriul, pentru a determina persoana respectivă să plece de pe teritoriul lor, iar dacă persoana respectivă continuă să alerge, animalele consideră că lătratul a avut efect. Astfel, devin mai îndrăznețe, mai agresive și își vor urmări și ataca ținta. De aceea, cel mai important lucru este ca, atunci când suntem în preajma unor câini agresivi, să nu fugim niciodată“, a declarat Cesar Millan, protagonistul reality-show-ului „Cesar și câinii“, de la National Geographic.