Cele mai bune roșii pentru bulion. Topul experților care garantează gust deosebit și aromă intensă

Soiuri potrivite pentru conserve

Scris de: Daoud Andra

26 Aug. 2023

Cele mai bune roșii pentru bulion. Topul experților care garantează gust deosebit și aromă intensă

Bulionul se numără printre preparatele pentru iarnă pe care le fac majoritatea gospodinelor. Nimic nu se compară cu gustul roșiilor din grădină, fierte la loc lent, cu sare și mirodenii și folosite ulterior la mâncare. Pentru a obține cel mai bun și fin preparat, trebuie să știi care sunt cele mai bune roșii pentru bulion, dar și cum se prepară, pas cu pas.

Roșii potrivite pentru conserve

Atunci când vine vorba despre tomate, cele de grădină sau de solar, românești, au un gust deosebit. Există numeroase tipuri de roșii, care se deosebesc nu doar prin culoare și aspect, dar și prin textura și gustul miezului. Mai mult, cercetătorii români de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au realizat și soiuri hibride, care mai de care mai gustoase.

Indiferent ce fel de conserve am prepara din ele, roșiile trebuie să fie bine coapte. Dacă tomatele nu au ajuns la gradul maxim de coacere, gustul lor va fi acrișor, iar bulionul, zarzavatul, sucul de roșii sau pasta vor avea un gust acru. Printre cele mai gustoase soiuri de roșii se numără Siriana F1, inimă de bou, soiul 1600 de Buzău, Balkan F1, Rugby F1, Cristal F1, Pink Rock F1, și Honey Moon F1.

Citește și: Cât timp se fierbe sucul de roșii, de fapt. Cantitatea corectă de sare ca să iasă delicios

cele mai bune roșii pentru bulion
Roșiile cărnoase, cu apă puțină, sunt cele mai bune pentru bulion

Cele mai bune roșii pentru bulion

Dacă vrei să prepari bulion sau pastă de tomate, în orice caz un produs concentrat, trebuie să alegi soiuri de roșii cu cât mai puțină zeamă. Cu cât substanța uscată este în procent mai ridicat, cu atât vei obține mai mult bulion dintr-o anumită cantitate de roșii. Dacă tomatele au multă apă, volumul va scădea foarte mult în timpul fierberii.

”Sunt soiuri specializate pentru suc de roşii şi bulion, care trebuie să fie cu substanţă uscată ridicată, cu o pigmentaţie frumoasă, de regulă roşu-grena, cu puţine seminţe în fruct şi, ce este mai important, să aibă aciditate scăzută, adică să nu înţepe la limbă aşa cum ne dorim la roşiile pentru consum în stare proaspătă. Deci, trebuie să fie fade, ca să nu creeze fenomenul de fermentaţie, să umfle capacele borcanelor”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.

Citește și: De ce recolta de roșii e slabă. Ce trebuie să faci pentru ca situația să nu se repete la anul

Potrivit cercetătorului, cel mai des folosite la bulion sunt roșiile din soiul Darsirius. Acestea au puține semințe, coaja subțire și un procent mare de substanță uscată. Și tomatele din soiul Măriuca sunt potrivite pentru conserve.

”Pe lângă Darsirirus, foarte bune la industrializare sunt şi tomatele Măriuca şi mai avem un soi mixt de câmp, bun şi pentru consum, şi pentru industrializare, botezat Florina, o ultimă creaţie a noastră, foarte apreciată. Şi tomatele tip cherry pot fi folosite în suc, dar întregi, împreună cu cele fade”, mai spune Vânătoru.

Câtă sare se pune la bulion

Pentru a obține un bulion fin și aromat, ai nevoie de ingredientele potrivite, dar și de un aparat care separă semințele și pielițele roșiilor de pulpă. Doar aceasta va fi folosită la bulion, pentru a obține un rezultat cât mai bun. De asemenea, multe rețete de bulion au și zahăr în compozițe. Acesta ajută la echilibrarea gustului și taie aciditatea roșiilor.

Ingrediente pentru bulion:

  • 5 kg roșii
  • 50 g sare grunjoasă
  • 100 g zahăr
  • opțional: piper, foi de dafin, busuioc

Citește și: Îngrașă roșiile cu brânză, dacă le mănânci fără pâine? Răspunsul clar al nutriționistului

Se spală roșiile, se îndepărtează părțile lovite sau stricate și se taie în jumătăți sau sferturi, în funcție de dimensiune. Se pun într-un vas și se dau într-un clocot, după care se trec roșiile prin mașina de tocat, prin robotul de bucătărie sau prin aparatul special de îndepărtat semințele și cojile.

Pulpa obținută se pune din nou la fiert, împreună cu sarea. La început se va forma o spumă deasupra, care trebuie îndepărtată. Se lasă bulionul să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, până când scade cu o treime și ajunge la consistența dorită. Se adaugă sarea, zahărul și mirodeniile și se amestecă bine pentru ca acestea să se dizolve. Se mai lasă pe foc încă 5 minute, după care se oprește.

Bulionul se pune în sticle sau borcane sterilizate, cât timp încă este fierbinte, iar acestea se închid ermetic. Se lasă să se răcească treptat, acoperite cu o pătură, după care se depozitează într-un loc uscat și răcoros.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *