O părere general valabilă este aceea că nu există cuplu în care să nu fie tensiuni. De la mici certuri și până la scandaluri uriașe, toate cuplurile se pot confrunta la un moment dat cu măcar una dintre aceste situații conflictuale. Din păcate însă, în multe dintre cazuri, conflictele verbale degenerează în violență fizică, un lucru condamnabil fără dar și poate. Însă cum putem gestiona tensiunile din cuplu, astfel încât relația dintre parteneri să nu se degradeze? Iată care sunt cele mai bune tehnici de gestionare a conflictelor în relație, conform specialiștilor.
Gaspar Gyorgy, psiholog, autor și psihoterapeut relațional cu o experiență de peste 16 ani, vorbește despre cauzele apariției conflictelor în cuplu și oferă câteva soluții pentru depășirea tensiunilor. În cadrul podcastului găzduit de Mihai Morar, specialistul a explicat care sunt mecanismele din spatele acceselor de furie.
”Există între noi doi un conflict și am impresia că tu nu mă respecți, că nu dai dovadă de iubire, de prețuire, că nu ma aprecizi. Evident că toate aceste lucruri îmi vor influența felul în care eu privesc spre tine, spre relația noastră și toate aceste gânduri stârnesc această energie negativă, o fac și mai mare. Pentru că obiectivul suprem al naturii este ca noi să supraviețuim.
Dacă mă las de fiecare dată mânat de toată acesată energie, s-ar putea să îmi dau seama că nu pot trăi nici cu tine, nici cu persoana din stânga, nici cu persoana din dreapta, pentru că emoțiile negative o să mă viziteze constant, nu doar în relația de cuplu.”, a explicat Gaspar Gyorgy.
În opinia psihoterapeutului, partenerii de cuplu pot gestiona tensiunile apărute între ei și depăși emoțiile negative care îi încearcă, privind conflictul din alte perspective și încercând să nu respingă trăirile.
”Impulsul acesta de a mă apăra o să fie prezent în mod constant. Însă dacă stau un pic și analizez lucrurile, și poate am cititi o carte, poate merg la un grup de dezvoltare personală, poate merg la terapie, și cineva îmi spune ”ok, pe lângă lentila pe care tu ai folosit-o până în momentul acesta, mai există multe alte lentile prin care poți privi partenerul, relația și spațiul dintre voi”. O altă lentilă ar putea fi reprezentată de faptul că, în momentul în care mie îmi este greu în interacțiunea cu tine și mă întâlnesc cu această energie pe care o etichetez ca fiind frică, anxietate, furie, frustrare etc să nu o resping.”, a mai spus specialistul.
Gaspar Gyorgy precizează faptul că prin reprimarea emoțiilor negative, nu facem altceva decât să validăm și mai mult aceste trăiri, iar în cazul unor certuri în cuplu există posibilitatea ca ele să crească și chiar să ducă la acțiuni reprobabile.
”Pentru că ce facem de cele mai multe ori atunci când apar conflictele în relația de cuplu, sau în interacțiunea cu alți oameni importanți este să credem că nu suntem în relația potrivită și nici cu persoana potrivită. Asta înseamnă că noi luptăm cu realitatea, inclusiv cu propria persoană. Cu cât voi încerca eu să fug de aceste emoții negative, cu atât s-ar putea să crească mai mult nivelul acțiunilor sau al comportamentelor negative sau agresive în care mă voi implica în interacțiunea cu tine.”, explică Gaspar Gyorgy.
Pentru a depăși momentele conflictuale din cuplu, este important să învățăm să gestionăm aceste emoții negative ale noastre. Iar un prim pas pentru a face acest lucru este recunoașterea lor. În plus, respirația conștientă ajută și ea foarte mult în timpul unor discuții aprinse.
”Dacă eu îmi spun da, în orice relație de cuplu este ok să fie prezentă și emoția de frică, să simți la un moment dat dorința de a-l proiecta pe celălalt pe perete, însă asta nu înseamnă că e și ok să mă implic în acest comportament. pornirea este acolo, impulsul este acolo, însă comportamentul se află în controlul meu.
De cele mai multe ori, ceea ce mă poate ajuta este o respirație conștientă. Respirația este cea care mă ajută să mă întorc în momentul prezent și să îmi dau seama că tu nu ești cel mai mare inamic al vieții mele, ești omul alături de care eu am decis să călătoresc în această viață.”, a mai explicat specialistul.