Concursul Eurovision a stârnit, de-a lungul timpului, numeroase controverse. Motivele pentru care s-a ajuns la scandaluri au fost diverse, atât pe plan intern, cât și internațional. Care au fost cele mai mari scandaluri de la Eurovision, de-a lungul anilor. De la descalificarea unei piese compuse de Marius Moga, până la acuzații de frandă în finala concursului.
România ar putea să nu participe la concursul Eurovision de anul viitor, organizat în Suedia. Țara noastră nu a achitat încă taxa de participare, în valoare de 180.000 de euro, astfel că nu se află pe lista țărilor participante. Decizia nu este definitivă, iar reprezentanții TVR spun că încă sunt în negocieri și că au obținut o amânare. Vestea că România ar putea să nu participe la concursul muzical de anul viitor a generat numeroase reacții în spațiul public. Nu este însă prima dată când apar controverse în legătură cu această competiție.
Un scandal care a ținut mult timp primele pagini ale ziarelor a fost legat de selecția națională din 2007. Melodia favorită era ”Dracula, my love”, interpretată de Andra și Simplu și compusă de Marius Moga. Piesa s-a confruntat cu acuzații de plagiat, după care nu s-a calificat, din cauză că nu a respectat regulamentul. Acesta presupunea ca melodia să nu fi fost difuzată mai devreme de 1 octombrie.
Citește și: Istoricul României la Eurovision. Ce mari artiști ne-au reprezentat țara și câte puncte au reușit să ia
În anul 2005, la selecția națională a participat și Loredana, cu piesa ”Le le”. Deși a obținut cel mai mare punctaj din partea juriului, câștigătorii finalei naționale, în urma adunării voturilor, au fost Sistem și Luminița Anghel. Loredana a contestat modul de jurizare al TVR, însă fără câștig de cauză. Luminița Anghel și Sistem au reprezentat până la urmă România, iar piesa lor, ”Let Me Try”, s-a clasat pe locul al treilea, cea mai bună poziție ocupată de România la concursul muzical.
Anul trecut, la finalul concursului Eurovision, când fiecare țară trebuia să prezinte punctajele acordate, votul final al României a fost anulat. Cele 12 puncte urmau să ajungă la Republica Moldova, însă în momentul în care prezentatoarea TVR Eda Marcus se pregătea să anunțe votul, transmisiunea a fost întreruptă. Organizatorii au dat vina pe probleme tehnice și au acordat cele 12 puncte Ucrainei, nu Moldovei, așa cum ar fi trebuit.
Anul acesta, România a obținut cel mai slab rezultat din istoria concursului. Reprezentantul țării noastre, Theodor Andrei, care nu a reușit să se califice în finală, spune că nu a fost lăsat să cânte piesa așa cum își dorea.
”După tot cumulul de idei pe care le-am dezbătut împreună (cu factorii de decizie din delegația TVR – n.r.), conducerea a ridicat în ședință că trebuie să fie cântată în variantă acustică la Eurovision (melodia a avut o variantă acustică în concursul european, foarte diferită de cea din Selecția Națională – n.r.). Eu nu am fost chemat la această ședință, mama a fost chemată. De fiecare dată când se băga cineva pe ideile mele, eu îmi apăram ideile. I-au zis mamei că piesa trebuie să fie cântată acustic. Abia apoi am fost chemat eu la o discuție, în care am reușit, cu chiu cu vai, să trag ca piesa să fie jumi-juma (jumătate din melodie acustic, jumătate varianta originală – n.r.)“, a declarat el ulterior, în podcastul Fără Perdea.
Alte scandaluri au fost legate de acuzații cum că voturile ar fi măsluite sau că se acordă punctaje după criterii politice.