Numele de familie este cel care se păstrează de generații și se moștenește din tată în fiu. Numele tradiționale românești au câteva caracteristici după care sunt ușor de recunoscut. Unele dintre ele derivă de la ocupații, în timp ce altele sunt formate prin alăturarea unor sufixe. Care sunt cele mai populare nume de familie din București și cum poți afla cum stau lucrurile în celelalte zone ale țării.
Numele de familie pe care le întâlnim pe teritoriul României sunt dintre cele mai diverse. Pe lângă unele comune și deja clasice, precum Popescu, Ionescu, Popa, Dumitru etc, există și unele cu adevărat deosebite și originale. O categorie aparte o reprezintă numele provenite din alte limbi. Acestea au început să fie folosite în perioada în care teritoriul țării noastre era tranzitat de multe popoare migratoare și s-au transmis din generație în generație.
Citește și: Combinații de nume de fete românești. Variante superbe din care te poți inspira
Mulți români poartă însă nume formate prins sufixare, fie cu -escu, fie cu -eanu la final. Georgescu, Stănescu, Iliescu, Antonescu, Dobrescu, dar și Munteanu, Moldoveanu, Pluteanu, Enceanu sunt câteva exemple în acest sens. Și numele de familie care provin de la ocupații sunt des întâlnite pe teritoriul țării noastre și este simplu de dedus de unde provin nume precum: Ciobanu, Moraru, Fieraru, Croitoru sau Lemnaru.
O categorie aparte o reprezintă numele de familie care provin de la păsări sau animale: Lupu, Ursu, Corbu, Porumbel, Vrabie etc sunt doar câteva exemple în acest sens. În ceea ce privește distribuția geografică a numelor de familie, știm deja că în anumite zone se întâlnesc nume cu un anumit specific. Dacă în Transilvania sunt multe nume de proveniență austriacă, în Moldova mulți oameni poartă nume cu formă de genitiv-dativ, precum Amariei, Adomniței etc.
Pe internet există o hartă cu distribuția numelor de familie în România, pe zone. În ceea ce privește Capitala, cele mai populare nume de familie sunt: Albulescu, Gavrilov, Dinu, Brezoianu, Cârciumaru, Popescu, Șuteu, Caragea, Nedelcu, Buzică, Anghel, Mititelu, Iliescu, Olaru, Vlad, Trofin. În celelalte zone ale țării, cele mai des întâlnite nume de familie sunt următoarele:
Bucovina: Sainiuc, Drâmba, Lubanovici, Irimiciuc, Hostiuc, Negriuc, Manole, Pânzaru, Leonte Tofan, Hreniuc, Duciuc, Cozmuleac, Toader, Danilet, Senciuc.
Moldova: Popa, Rotaru, Țurcanu, Rusu, Ceban, Moldoveanu, Lungu, Ciobanu, Munteanu, Sârbu, Ciubotaru, Lemnaru, Popescu, Diaconescu, Gheonea, Grigoriță, Vasilescu, Dobrițoiu, Pamfil, Răducanu.
Citește și: Cel mai popular nume de băiat din România. Prenumele acesta este preferatul românilor
Dobrogea: Murad, Omer, Bișinicu, Pavlov, Cărăbăț, Mohamed, Halep, Chiriac, Dala, Carafoli, Zortea, Tamuz, Iatan, Mazăre.
Muntenia: Moraru, Butnaru, Mocioi, Cojocaru, Dogaru, Olaru, Păduraru, Rotaru, Stegaru, Văcaru.
Oltenia: Dumitrescu, Popescu, Olteanu, Călin, Kalin, Cârstea, Drăgan, Iancu, Ilinca, Ivanof, Mladin, Savu, Stan, Stoica, Trică, Voicu.
Transilvania: Ardelean, Bathory, Clujean, Chindriș, Dejeu, Covaci, Mogoș, Nicoară, Mărgineanu, Karoly, Gligor, Șuteu, Tămaș, Angelescu, Arghezi, Bacalbașa, Baciu, Rațiu, Abaza, Șerban, Crăciun, Lăcătuș, Cazacu, Bibescu, Haller, Țurcanu, Albu, Mădăraș, Petrașcu, Nicoară, Niculescu, Filimon, potrivit hărții numelor de familie.