Cerere demisie cu sau fără preaviz. Drepturile și obligațiile angajaților care renunță la un job

Cerere demisie. Iată ce drepturi și ce obligații aveți ca angajat, dar și cum ar putea arăta un exemplu de demisie standard
Cerere demisie cu sau fără preaviz. Drepturile și obligațiile angajaților care renunță la un job

Cerere demisie. În cazul în care vreți să vă schimbați locul de muncă, trebuie să știți ce presupune acest lucru. Cererea de demisie este una dintre cele mai simple soluții pentru a încheia socotelile cu angajator. Dacă vreți să evoluați profesional și vreți să schimbați locul de muncă, puteți urmări mai jos instrucțiunile. De asemenea, puteți vedea pașii pe care trebuie să îi urmați pentru ca lucrurile să fie mai simple.

Cerere demisie model

Mai jos, puteți afla care sunt prevederile legale în ceea ce privește demisia. Iată ce drepturi și ce obligații aveți ca angajat, dar și cum ar putea arăta un exemplu de demisie standard. Cerere demisie. Pentru a afla ce aveți nevoie să completați în cerere, vă prezentăm mai jos un model ce vă va fi de folos cu siguranță.

Cerere de demisie cu sau fără preaviz

Înainte de toate, trebuie să știți că există două tipuri de demisie, cea cu preaviz sau cea fără preaviz. În cazul în care ați găsit deja un alt loc de muncă și sunteți presat să vă mutați acolo cât mai repede, atunci completați o cerere de demisie fără preaviz.

Lucrurile nu sunt complicate, însă legal, trebuie să urmați pașii necesari, pentru a nu exista un conflict cu angajatorul. De asemenea, acesta trebuie să își îndeplinească atribuțiile ce țin de angajare, din punnct de vedere legal.

Cerere demisie cu preaviz

Un angajat își poate da oricând demisia din funcția pe care o ocupă, dar trebuie să-și continue activitatea până la expirarea termenului de preaviz. Acesta se regăsește în mod obligatoriu în contractul individual de muncă sau, în unele cazuri, în cel colectiv.

Aici, perioada de preaviz începe din a doua zi lucrătoare de la data depunerii demisiei. Dacă v-ați notificat angajatorul că vă dați demisia într-o zi de vineri, cele 20 de zile standard de preaviz se calculează începând cu ziua de luni a săptămânii următoare. Poți descărca un model AICI.

Cere demisie fără preaviz

Aici sunt două situații pe care trebuie să le luați în calcul.

angajatorul este de acord să renunțe la această perioadă. Demisia poate fi fără preaviz, iar contractul de muncă încetează în ziua stabilită împreună cu angajatorul.

O altă situație reglementată în Codul Muncii și care permite demisia fără preaviz este cea în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile din contract. Aică, nu plătește salariile la timp, refuză să-ți acorde concediu atunci când îl soliciți. Există posibilitatea să nu ia măsuri de protecție și siguranță la locul de muncă. Se descărca un model AICI.

Astfel că, există aceste două situații care trebuie luate în considerare, în cazul în care vreți să vă dați demisia de la locul de muncă. Fiți atenți! Sunt două situații pe care trebuie să le aveți în vedere. Este vorba despre încetarea contractului de muncă cu acordul părților și demisia în perioada de probă.

Cele două situații sunt confundate deseori cu demisia. Însă,  nu este vorba de același lucru. În primul rând pentru că sunt reglementate de articole diferite din Codul Muncii.

Încetarea contractului de muncă în perioada de probă

  • Contractul de muncă poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile
  • Pentru o funcție de execuție, și 120 de zile, pentru o funcție de conducere.
  • Potrivit articolului 31, alineatul 3 din Codul Muncii, în perioada de probă sau la sfârșitul ei, contractul de muncă poate fi încheiat de oricare dintre cele două părți.

Drepturile și obligațiile angajatului în cazul în care își dă demisia

Dacă ați găsit un post mai bun, aveți două variante la dispoziție: prima este să ajungeți la înțelegere cu angajatorul și acesta renunță la perioada de preaviz. A doua variantă este să așteptați să treacă cele maximum 20 de zile lucrătoare de preaviz, pentru a semna un nou contract.

Demisia trebuie depusă în scris. Nu se ia în considerare dacă faceți acest lucru verbal. Asta poate fi considerată o abatere disciplinară. Astfel, ați putea fii sancționat.

  • Compania angajatoare trebuie să facă, înainte de toate, o cercetare disciplinară. În această perioadă, contractul de muncă este suspendat.
  • Este greșit să vă depuneți demisia scrisă și a doua zi să nu vă mai prezentați la lucru: perioada de preaviz este obligatorie dacă angajatorul nu vrea să renunțe la ea.
  • Demisia este un drept al oricărui angajat, oricare ar fi tipul de contract pe care l-ați încheiat cu angajatorul.
  • Vă puteți da demisia oricând, din orice funcție, atât timp cât respectați prevederile legale referitoare la preaviz.
  • Nu sunteți oblicați să vă motivați demisia, dacă nu vreți să faceți asta. Fiind vorba despre un act unilateral, angajatorul nu poate să vă ceară argumente.
  • Dacă angajatorul refuză să primească demisia (deși este obligat prin lege), puteți să faceți acest lucru prin orice alt mijloc.
  • Puteți trimite demisia și prin e-mail sau prin poștă, pentru a putea demonstra că ați urmat toți pașii legali, în cazul în care se ajunge în instanță.
  • E recomandat să motivați demisia atunci când vreți să plecați fără preaviz de la un loc de muncă.

Acest lucru este posibil atunci când angajatorul nu-și respectă obligațiile care-i revin prin contract, cum ar fi neplata salariului la timp. În acest caz, trebuie să explicați asta în demisie.

Prevederile contractului de muncă sunt în vigoare. Drept urmare trebuie să vă îndepliniți îndatoririle la fel de bine ca și până acum. În caz contrar puteți primi sancțiuni disciplinare, cum ar fi tăierile salariale.

Obligațiile angajatorului în cazul unei demisii

  • Demisia trebuie să fie înregistrată în registrul de intrări și ieșiri al companiei în ziua în care a fost primit. La această dată începe perioada de preaviz;
  • Angajatorul trebuie să plătească în continuare pentru munca prestată, în baza contractului de muncă încheiat și care este în vigoare până când expiră perioada de preaviz;
  • Angajatorul trebuie să înregistreze demisia în Registrul de Evidență a Salariaților (REVISAL);
  • Dacă demisia nu a fost înregistrată în REVISAL, compania e pasibilă de o amendă care poate ajunge până la 8.000 de lei.
  • În cazul în care angajatorul refuză să accepte demisia și puteți demonstra cu probe că ați transmis-o în formă scrisă către el, compania poate fi sancționată cu o sumă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei;
  • Demisia își produce toate efectele, inclusiv perioada de preaviz. Asta, odată înregistrată în registrul de intrări și ieșiri al firmei,
  • Salariatul și angajatorul cad de acord să continue împreună și după ce demisia a fost depusă. Asta nu înseamnă că actul poate fi rupt
  • Pentru siguranță, încheiați un alt contract individual de muncă, începând cu prima zi lucrătoare de la expirarea perioadei de preaviz.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *