Dacă ai făcut o prăjitură din gălbenușuri și ți-au rămas prea multe albușuri, încearcă acest chec din albușuri cu fructe confiate și nuci. Este un chec aromat, de origini germane, specific perioadei de Paște sau Crăciun. Mai este cunoscut sub numele de Bishop’s Cake sau Pâinea Episcopului.
În preajma sărbătorilor, de la cozonaci și maioneze rămân multe albușuri. Albușurile se păstrează la congelator, în pungi cu fermoar. Un sfat util este să notați pe etichetă câte albușuri conține fiecare pungă, înainte de congelare.
De asemenea, albușurile se pot cântări: un ou întreg de mărime medie, cântărește +/- 60 de grame, din care, un albuș 35 de grame iar gălbenușul cântărește 25 de grame. Așa veți ști câte grame de albușuri să folosiți pentru diverse rețete.
În rețeta de mai jos am folosit 350 de grame de albușuri, de la 10 ouă, din care au ieșit două checuri mari. Tăvile de copt pentru chec sunt de dimensiunile 25x11x6 centimetri. Desigur, puteți înjumătăți cantitatea de albușuri dacă doriți să faceți un singur chec.
Pentru chec am folosit fructe confiate, nuci tocate și bucăți de ciocolată amăruie. Acestea pot fi la alegere, important este să fie în cantități egale.
Fructele confiate folosite în rețetă sunt: coajă confiată de portocală și lămâie și cireșe confiate. Aceste pot fi înlocuite cu stafide, curmale, merișoare, etc. Dacă folosiți fructe uscate să nu le hidratați înainte pentru a nu umezi aluatul.
Nucile pot fi înlocuite cu alune de pădure sau migdale, întotdeauna prăjite înainte de a fi puse în prăjitură pentru intensificarea aromei.
1. Într-un castron încăpător, bine spălat și uscat, se mixează albușurile spumă cu un praf de sare.
2. După ce au devenit spumoase, se adaugă zahărul tos și pliculețele de zahăr vanilat. Se continuă mixarea albușurilor, la viteză mare, până se obține
o spumă densă și lucioasă ca la bezea.
3. Se topește untul la microunde sau într-o crăticioară și se lasă la răcorit. Untul topit se amestecă cu coajă de lămâie rasă.
4. Nucile se prăjesc ușor în tigaie apoi se toacă grosier.
5. Se toacă fructele confiate și ciocolata amăruie.
6. Se setează cuptorul la 170 de grade și se tapetează tăvile cu hârtie de copt.
7. Peste spuma de albuș se pun făina cernută, fructele confiate, nucile, ciocolata mărunțită și jumătate din untul topi. Se încorporează ușor, cu o spatulă,
toate ingredientele. Apoi, se încorporează și restul de unt topit.
8. Se distribuie compoziția în cele două tăvi de chec pregătite și se nivelează uniform.
9. Se dau tăvile la cuptor pentru 40 de minute, cu condiția ca ușa cuptorului să nu fie deschisă în primele 30 de minute.
10. Pentru a verifica dacă este copt, se testează cu o scobitoare.
11. După ce coacere, checul se lasă la răcorit în tavă pentru 15 minute, apoi, cu grijă se răstoarnă pe un fund de lemn sau grilaj de bucătărie pentru a se răci complet. Checul se întoarce pe fiecare parte câte 5 minute, pentru a nu se turti. Se pudrează cu zahăr vanilat și se feliază cu un cuțit cu lamă zimțată.
Să vă fie de folos!