Checul reprezintă unul dintre deserturile care se fac ușor și rapid, din ingrediente la îndemână. Există mai multe rețete de chec, cu cacao, cu nuci, cu fructe, însă unul dintre ingredientele de bază îl reprezintă ouăle. Se poate face însă un chec delicios și doar din albușuri, dacă gălbenușurile le-ai folosit la altceva. Cea mai simplă și gustoasă rețetă de chec din albușuri: cum o faci pas cu pas și ce mai poți pune în acest desert.
Checul este o prăjitură care are, la bază, câteva ingrediente clasice. Ouăle, făina și zahărul nu lipsesc din nicio rețetă de chec. La acestea se adaugă arome, unt sau ulei și cacao, în funcție de preferințe. În ceea ce privește ouăle, acestea pot fi folosite întregi sau doar albușurile.
Dacă ai folosit deja gălbenușurile la alt preparat, precum maioneză, sosuri, creme pentru prăjituri, cozonaci etc, nu arunca albușurile. Poți face din ele un chec delicios, care mai este cunoscut și cu numele de ”pâinea episcopului”.
Rețeta acestui chec este foarte veche și se pare că originea sa este undeva la granița dintre Franța și Germania. Acest desert se prepară în ambele țări, dar și în Austria, Ungaria și în țara noastră, mai ales în Ardeal, unde bucătăria are influențe din vest. Rețetele sunt diferite de la o zonă la alta, dar în general checul conține aproximativ aceleași ingrediente.
Citește și: De ce să adaugi o linguriță de oțet în chec. E secretul bucătăreselor iscusite
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se topește untul la foc mic și se lasă deoparte să se răcorească. Se pun albușurile într-un bol încăpător și se bat cu mixerul, împreună cu un praf de sare. Când se transformă în spumă, se adaugă zahărul tos și cel vanilat și se continuă mixatul, până când se obține o spumă tare.
Se adaugă făina cernută și untul topit, precum și nucile și ciocolata tăiate bucățele și fructele uscate. Se amestecă cu o spatulă, până când toate ingredientele sunt încorporate. Nu este recomandat să se amestece prea mult, pentru că spuma de albuș se va lăsa și checul nu va mai ieși pufos.
Citește și: Chec super pufos din 4 ingrediente. Secretul ca să iasă ca la mama acasă
Compoziția se pune în două tăvi tapetate cu hârtie de copt. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 170 de grade atunci când puneți checurile în interior. Dacă este cuptor electric, se pornește și ventilația. Dacă este cuptor pe gaz, checurile se coc pe treapta din mijloc, la aceeași temperatură.
În primele 25 de minute nu se deschide ușa cuptorului, pentru că aerul rece poate face checurile să se lase. Checul din albușuri se coace în total 35-40 de minute, astfel încât să fie rumenit. Se testează cu o scobitoare pentru a vedea dacă este copt. Dacă aveți un cuptor care nu coace uniform, puteți întoarce tăvile de chec după primele 25 de minute.