Chifteluțe de post din dovlecei. Trucul pentru a fi pufoase la interior și crocante la exterior

Ingredientele care le dau un gust desăvârșit

Scris de: Daoud Andra

23 Oct. 2023

Chifteluțe de post din dovlecei. Trucul pentru a fi pufoase la interior și crocante la exterior

Chiftelele se numără printre cele mai versatile feluri de mâncare. Se pot face din carne tocată sau din diverse legume, în varianta de post, și pot fi savurate atât reci, cât și calde, cu diverse garnituri. Cum faci cele mai bune chifteluțe de post din dovlecei, pas cu pas. De ce ingrediente ai nevoie și care sunt pașii.

Chiftelele de legume, un deliciu în perioada postului

Unele feluri de mâncare sunt la fel de gustoase atât în varianta de dulce, cât și de post. Chiftelele sunt unele dintre acestea, pentru că se pot face din diferite tipuri de carne, dar și din legume sau combinații de legume, fiind delicioase și sățioase.

Poți face chifteluțe aromate și delicioase din cartofi, năut, dovlecei sau combinații de mai multe legume și le poți savura în perioada postului. Dacă adaugi verdețuri și condimentele preferate, vei obține chiftele delicioase chiar și fără să adaugi carne sau ouă în compoziție.

Citește și: Cum faci cea mai bună ciorbă de perișoare de post. Ingredientul pe care să îl pui la perișoare, nici nu îți dai seama că nu au carne

Care este diferența dintre dovlecei și zucchini
Poți face chifteluțe de post atât din dovlecei, cât și din zuchinni

Chifteluțe de post din dovlecei

De obicei, chiftelele din dovlecei se fac cu telemea și ou în compoziție. Pentru varianta de post sau vegetariană, aceste ingrediente vor fi omise. Poți adăuga însă altele care să le dea savoare și să lege compoziția. Iată de ce ai nevoie pentru chifteluțe de post din dovlecei!

  • 2 dovlecei medii
  • 1 ceapă
  • 1 cartof
  • 2-3 căței de usturoi
  • o legătură mărar
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • oregano
  • ulei pentru prăjit
  • 2 linguri făină
  • 2 linguri pesmet

Citește și: Ardei umpluți de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop

Cum se prepară, pas cu pas

Se spală dovleceii și se dau prin răzătoarea mare. Se pune un praf de sare peste ei și se lasă așa câteva minute, astfel încât să elimine apa. Între timp, se toacă mărunt ceapa și verdeața și se zdrobește usturoiul.

Se curăță cartoful și se dă prin răzătoarea mică. Se scurge bine de apă și se pune într-un bol încăpător. Se scurge și dovlecelul de apă și se pune alături de cartof. Se adaugă ceapa, usturoiul, verdeața tocată și se omogenizează bine. Se adaugă sare, piper și boia după gust, precum și o linguriță de oregano uscat. Se pun făina și pesmetul și se amestecă, astfel încât să se lege compoziția.

Citește și: Fasole de post ca la mănăstire. Trucul secret care îi dă adevărata savoare, rețeta de care nu te vei mai sătura

După ce este gata, se lasă la rece timp de 15 minute, după care se pot face chiftelele. Acestea se formează cu ajutorul unei linguri și se modelează cu mâna umedă. Pot fi trecute prin făină sau pesmet sau pot fi prăjite așa cum sunt. Se pune ulei într-o tigaie pe foc, iar când este încins, se adaugă chiftelele și se prăjesc la foc mediu, timp de câteva minute pe fiecare parte. În acest fel, chiftelele se vor rumeni și vor fi crocante la exterior, dar vor rămâne moi și pufoase în interior.

Chiftelele de dovlecei au nevoie să stea pe foc doar până când se rumenesc, nu mai mult, pentru a nu se îmbiba de ulei. Se scot pe o farfurie tapetată cu hârtie de bucătărie, pentru a scăpa de excesul de ulei. Chiftelele de post se pot servi cu cartofi prăjiți, cu salată, cu sosul preferat sau simple, calde sau reci.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *