Marea coregrafă a României, Adina Cezar, a murit la vârsta de 82 de ani. Anunţul despre trecerea sa în neființă a fost făcut de fiica ei, Yvonne Toader (Cezar), într-o postare pe internet:
„Astăzi, draga mea mamă, Adina Cezar, a plecat în lumea îngerilor. A plecat în pace, înconjurată de cei dragi. Trupul său va fi aşezat la Biserica Sf. Stelian-Lucaci, iar serviciul funerar de înmormântare va fi unul privat, la Cimitirul Mănăstirii Cernica. Mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut cu gândurile lor în această perioadă dificilă”.
În mediul online curg mesaje de condoleanțe: „Astăzi, am aflat cu tristeţe de moartea neaşteptată a dnei Adina Cezar… Rămâne o stea călăuzitoare pentru toţi cei care ne amintim de ea, o iubim şi o onorăm. Dumnezeu să o odihnească în pace şi sincere condoleanţe familiei. Drum lin către stele!”, a scris Opera Naţională Bucureşti.
Inclusiv fostul ministru al Culturii, Corina Şuteu, şi-a exprimat regretul că „Adina Cezar nu mai este”: „She was ONE of her kind! Adina Cezar nu mai este… Ea este cea care mi-a deschis gustul pentru dansul contemporan pe vremea când debutam în critica de teatru. O fiinţă a cărei personalitate se lipea de tine pentru totdeauna. Generaţiile de azi îi datorează enorm!”.
Potrivit ONB, Adina Cezar a fost unul dintre pionierii dansului contemporan românesc, renumită pentru că a introdus o nouă concepţie asupra expresivităţii mişcărilor coregrafice.
Aceasta s-a născut la 22 mai 1941, în Călimăneşti şi a absolvit Liceul de Coregrafie din Capitala. Ulterior, Adina Cezar s-a perfecţionat în cadrul cursului de maeştri coregrafi organizat de Consiliul Culturii în anul 1983 şi ca beneficiară a unor burse în Anglia şi Franţa.
Talentata româncă şi-a făcut debutul în calitate de balerină la Opera Naţională Bucureşti, având prezenţe în spectacole şi turnee de anvergură, dar şi singură, un eveniment notabil fiind cooptarea sa în echipa care a prezentat, în premieră mondială, adaptarea coregrafică a piesei „Ciocanul fără stăpân” de Pierre Boulez.
Treptat, Adina Cezar a realizat coregrafii şi regii clasice şi moderne pentru Operele din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Constanţa, dar şi pentru teatrele de revistă, fiind apreciată pentru viziunea sa originală.
Opera Naţională Bucureşti a explicat că Adina Cezar a preferat tot mai mult dansul contemporan şi, în acest scop, împreună cu Sergiu Anghel, a pus bazele companiei Contemp, având un rol covârşitor în introducerea unei noi concepţii asupra relaţiei dintre muzică şi gest.
Adina Cezar a primit numeroase premii şi distincţii prestigioase. De asemenea, a avut o remarcabilă activitate didactică la Liceul de coregrafie din Bucureşti, lansând generaţii de profesionişti ai dansului în peisajul artistic românesc şi nu numai.