Anul acesta, unul dintre cele mai căutate și fotografiate locuri din București a fost celebra casă Mița Biciclista, din Piața Amzei. Renovată și redeschisă publicului în urmă cu mai bine de un an, celebra clădire din centrul Bucureștiului poartă numele celei care a locuit în ea. Cine a fost Mița Biciclista și cum a ajuns să primească de la Regele Ferdinand acest conac.
Pe numele ei real Maria Mihăescu, aceasta s-a născut la sfârșitul secolului al XIX-lea, în județul Pravova. La începutul anilor 1900, pe când era adolescentă, a început să activeze ca și curtezană. Se spune că ieșea pe stradă și își alegea clienții dintre bărbații cunoscuți și influenți.
Cei care au scris despre ea o descriau drept o femeie frumoasă și nonconformistă. Se spune că a fost prima femeie care a pedalat prin București, la vremea aceea bicicletele fiind o raritate, mai ales în rândul doamnelor. Maria Mihăescu era o femeie minionă, cu ochii verzi-albaștri.
”Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o c***ă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ’20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta”, povestea despre ea Neagu Djuvara.
De-a lungul vieții, Mița Biciclista, care a primit această poreclă în urma îndeletnicirii de a merge pe bicicletă, a cucerit numeroși bărbați celebri. Se spune că printre cei care au picat în mrejele ei se numără Nicolae Grigorescu, Octavian Goga și chiar Regele Ferdinand. Legendele care circulă în jurul ei spun că monarhul i-a oferit în dar, la vremea respectivă, casa din Piața Amzei, în care Mița Biciclista a locuit.
”Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capșa, burghezii de la Oteteleșanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluză corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, o descria Alexandru Predescu în ”Vremuri vechi bucureştene”.
Numele după care este cunoscută și astăzi Maria Mihăescu și care a rămas denumirea casei din centrul Bucureștiului este Mița Biciclista. Aceasta poreclă i-a fost atribuită de ziaristul George Ranetti, care era îndrăgostit de ea. Frustrat pentru că ea îl tot respingea, ziaristul i-a pus această poreclă.
La începutul secolului al XX-lea, Mița Biciclista era foarte bogată și celebră. Nu avea doar conacul din Piața Amzei, ci și o trăsură, o mașină decapotabilă și servitori. Ducea o viață de burgheză și se răsfăța la cele mai scumpe restaurante și coaforuri de pe Calea Victoriei.
După ce s-a căsătorit, se spune că a ajuns din ce în ce mai săracă și că soțul ei nu reușea să țină pasul cu stilul său de viață. Mița Biciclista a fost nevoită să închirieze o parte din casa din Piața Amzei și să se mute la mansardă. După naționalizarea clădirii de către comuniști, a rămas fără sursa de venit, astfel că a murit săracă, la vârsta de 83 de ani.