Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea și de ce a demisionat din fruntea Bisericii Catolice în 2013

A fost cap al Bisericii Romano-Catolice în perioada 2005 – 2013
Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea și de ce a demisionat din fruntea Bisericii Catolice în 2013

Papa Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă, pe data de 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. Născut pe data de 16 aprilie 1927, Joseph Alois Ratzinger a fost episcop al Romei și cap al Bisericii Romano-Catolice în perioada 2005 – 2013. Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea și de ce a demisionat din fruntea Bisericii Catolice în 2013, iată detalii mai puține știute.

Starea de sănătate a lui se deteriorase în ultimii ani

Papa Francisc, cel care l-a înlocuit în fruntea Bisericii Catolice, le spusese credincioșilor să se roage pentru el la finalul audienței sale generale de miercuri. Suveranul Pontif a mers să îl viziteze pe Papa Benedict la mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican după audiența generală.

Papa Benedict al XVI-lea locuia la Vatican după ce a încetat să mai fie papă în anul 2013. Starea lui de sănătate se deteriorase în ultimii ani și devenise din ce în ce mai fragil. După papalitate și-a dedicat viața rugăciunii și meditației.

Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea și de ce a demisionat din fruntea Bisericii Catolice în 2013

Joseph Alois Ratzinger a fost fiul unui polițist și al unei bucătărese, fiind cel mai mic dintre cei trei copii ai familiei. A fost recrutat în armata germană în anul 1943, iar în anul 1945 a fost trimis în Ungaria pentru a întinde capcane pentru tancuri. A dezertat și a fost capturat de forțele de ordine americane, apoi ținut prizonier o scurtă perioadă.

După perioada războiului și-a continuat educația la seminar și a fost hirotonit preot în anul 1951. A primit titlul de doctor în teologie în anul 1953. Pe parcursul carierei sale teologice a scris o serie de lucrări teologice importante.

În anul 1977 Joseph Alois Ratzinger a fost numit arhiepiscop de Munchen și Freising de către Paul al VI-lea, care l-a făcut cardinal în același an. Pe 25 noiembrie 1981, a fost numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței de către prietenul său, Papa Ioan Paul al II-lea.

Pe 19 aprilie 2005 a devenit cel mai în vârstă papă nou ales de la Clement al XII-lea, având vârsta de 78 de ani. A ales atunci numele de Benedict al XVI-lea, în amintirea Sfântului Benedict de Nursia, sfântul patron al Europei și întemeietorul monahismului occidental.

În anul 2008 Papa Benedict al XVI-lea a făcut prima vizită ca papă în Statele Unite, acolo unde s-a pronunțat împotriva abuzului sexual clerical și a ținut un discurs la Națiunile Unite. Doi ani mai târziu, în 2010, acuzațiile de abuz sexual și fizic din partea preoților parohi și în școlile parohiale, în special în Germania, Irlanda și Statele Unite, l-au adus pe Benedict în atenția presei. A spus atunci că acuzația este falsă și calomnioasă.

Cum a anunțat demisia în februarie 2013

În luna februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea a anunțat că va demisiona, invocând probleme legate de vârstă și sănătate. Ultimul său discurs public a fost ascultat în Piața Sf. Petru de peste 50. 000 de oameni. Astfel pe data de 28 februarie 2013 a demisionat oficial, luând titlul de papă emerit.

În anul 2022, un raport comandat de arhiepiscopia din Munchen l-a acuzat pe papa emerit că a tratat greșit cel puțin patru cazuri de abuz sexual din partea preoților, în perioada în care era arhiepiscop acolo. Benedict a negat faptele, dar și-a cerut iertare pentru gestionarea cazurilor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.4 66 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *