Cine a fost primul Secret Santa. Cum a luat naștere tradiția. Totul despre istoria Moșului Secret

Cine a fost primul Secret Santa. Cum a luat naștere tradiția. Totul despre istoria Moșului Secret

Cine a fost primul Secret Santa. În ultimii ani, tradiția „Secret Santa” are o popularitate tot mai mare și la noi. De la micile firme cu câțiva angajați și până la marile companii sau mutinaționale, mai toate în preajma sărbătorilor organizează acest joc. De asemenea, „Moșul Secret” este o practică obșnuită și în unele familii sau grupuri de prieteni. Dar te-ai întrebat vreodată de unde provine, de fapt, această tradiție? Iată răspunsul.

Cine a fost primul Secret Santa

„Moșul Secret” are o istorie fascinantă. Însă înainte de a afla de la cine a pornit această tradiție, trebuie să amintim care sunt de fapt regulile acestui joc.

Într-un grup de oameni, fiecare este desemnat să cumpere cadou unei anumite persoane în mod anonim, transformându-se astfel într-un „Moș Secret”. De obicei, Secret Santa va extrage un nume dintr-o pălărie pentru a stabili cui va trebui să îi cumpere cadou. În multe versiuni ale jocului, oamenii încearcă să ghicească de la cine a primit cadoul după ce l-au deschis.

Secret Santa este o tradiție occidentală, care a pornit de la un filantrop pe nume Larry Dean Stewart. El a venit cu ideea de a se transforma într-un „Moș Crăciun Secret”, oferindu-le oamenilor cadouri anonime în timpul sărbătorilor.

Timp de mai bine de 25 de ani, Stewart a donat în secret cecuri de 100 de dolari oamenilor din Kansas, potrivit oublicației USA Today. De asemenea, el a donat 25.000 de dolari sub formă de cecuri în valoare de 100 de dolari locuitorilor din New York, după atentatele din 11 septembrie. Abia în 2006 s-a aflat că Stewart era Secret Santa.

Jocul este cunoscut și în alte țări, dar sub diferite denumiri. Spre exemplu, în Regatul Unit se joacă „Kris Kringle”. Locuitorii din Irlanda numesc tradiția Kris Kindle (adaptat din „Christkindl”, care înseamnă „copilul Hristos”).

Cei din Canada, Australia și Austria vor recunoaște probabil unul sau toate cele trei nume. În schimb, în Germania, jocul „Secret Santa” este cunoscut ca „Wichteln”, care provine din „Wichtel”, adică elf.

De unde ar proveni de fapt tradiția „Secret Santa”

Potrivit unor surse, tradiția „Moșului Secret” ar proveni de fapt din Scandinavia, unde se numește „Julklapp”. Aceasta are la bază lăsarea cadourilor la casele oamenilor, ciocănitul la ușilor lor și fuga. Însă ceea ce au toate aceste nume în comun este faptul că se referă la persoana sau făptura care aduce daruri oamenilor.

Secret Santa este un joc popular în întreaga lume. În zilele noastre, tradiția s-a modernizat, iar acum străini de pe tot mapamondul își trimit unul altuia cadouri anonime pe internet.

Citește și: „Ce cadouri să nu faci de Crăciun. Aduc ghinion

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *