În seara zilei de joi, 8 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. În luna iunie a acestui an, britanicii au sărbătorit Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta, eveniment ce a marcat 70 de ani de domnie a monarhului. Haideți să aflăm, mai exact, cine a fost Regina Elisabeta a II-a.
După cum spuneam, Regina Elisabeta a II-a a stat nu mai puțin de șapte decenii pe tronul Marii Britanii. Totodată, ea a fost și cel mai longeviv monarh britanic, având cea mai lungă domnie din istoria Angliei.
Domnia Reginei Elisabeta a II-a a fost marcată de schimbări sociale și politice majore. Ea s-a născut la data de 21 aprilie 1926, fiind primul copil al celui care avea să devină Regele George al VI-lea. Mama lui Elizabeth Alexandra Mary (Regina Elisabeta a II-a) provenea dintr-o familie veche de nobili, iar la vremea respectivă deținea cele mai întinse domenii din Scoția.
Încă de mică, Elisabeta a fost ordonată și cuminte, însă destul de retrasă. În mod normal, mica prințesă ar fi trebuit să aibă un rol secundar în cadrul casei regale britanice. Ei bine, soarta nu a fost de acord cu acest lucru, iar lucrurile s-au schimbat radical pentru prințesa Elisabeta.
Mai exact, la data de 11 decembrie 1936, regele Edward al VIII-lea (unchiul Reginei Elisabeta a II-a) a abdicat de la tron. Motivul a fost dorința acestuia de a se căsători cu femeia de care era îndrăgostit, americanca Wallis Simpson.
Așadar, pe tronul Marii Britanii a urcat regele George al VI-lea, iar prințesa Elisabeta a devenit moștenitoarea coroanei britanice. Al Doilea Război Mondial a izbucnit câțiva ani mai târziu, iar Elisabeta, adolescentă la acea vreme, nu a stat deoparte. Mai precis, prințesa a decis să devină șofer de ambulanță în cadrul armatei britanice.
În 1947, pe când avea vârsta de 21 de ani, moștenitoarea tronului britanic a ținut primul său discurs către Commonwealth. În timp ce se afla în Africa de Sud, la 22 aprilie 1947, Prințesa Elisabeta spunea:
„Declar solemn în fața tuturor că întreaga mea viață, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre și marii noastre familii imperiale căreia îi aparținem cu toții”.
În luna noiembrie a aceluiași an, Elisabeta și Prințul Philip își uneau destinul. La marele eveniment au participat mai multe regalități din Europa, printre care și Regele Mihai al României, vărul prințesei Elisabeta. La doar 5 ani distanță, în 1952, Elisabeta devenea regina Regatului Unit, după ce regele George al VI-lea a murit. Încoronarea a avut loc în 1953, fiind prima transmisă în direct pe micile ecrane.
În timpul domniei sale, Elisabeta a făcut peste 90 de vizite oficiale în Statele Unite. În 1951, când era prințesă, ea l-a vizitat pre președintele Harry S. Truman. Cu toate acestea, prima vizită în calitate de regină a Marii Britanii a fost în 1957. Atunci, Regina Elisabeta a II-a l-a întâlnit pe Dwight D. Eisenhower, președinte al SUA la vremea respectivă.
Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip au avut patru copii. Primul dintre aceștia (moștenitorul tronului) a fost prințul Charles. O perioadă mai stânjenitoare viața familiei regale britanice a debutat odată cu nunta Prințului Charles cu Diana Spencer, pe 29 iulie 1981.
Circa un milion de oameni au ținut să vadă procesiunea din centrul Londrei. La acea vreme, BBC estima că aproximativ 750 de milioane de telespectatori din toate colțurile lumii au vizionat marele eveniment la televizor.
Unul dintre cei mai dificili ani ai domniei Reginei Elisabeta a II-a a fost anul 1992. Atunci, Charles s-a despărțit oficial de Prințesa Diana. La fel s-a întâmplat și în cazul Prințului Andrew și a Ducesei Sarah. Chiar și mariajul Prințesei Anne s-a destrămat în acea perioadă.
„1992 nu va fi un an la care să mă gândesc cu plăcere. Ca să-l citez pe unul dintre jurnaliștii mai empatici, a fost un annus horribilis”,spunea monarhul la vremea respectivă.
Milioane de oameni încă își amintesc de moartea Prințesei Diana. Nefericitul eveniment a șocat lumea întreagă și a pus presiune asupra casei regale britanice. La câteva zile de la cumplitul accident de mașină, care s-a soldat cu moartea Prințesei Diana. Regina Elisabeta a vorbit cu națiunea în direct de la Palatul Buckingham.
„Nimeni care a cunoscut-o pe Diana nu o va uita vreodată. Milioane de oameni care nu au cunoscut-o niciodată, dar au simțit că o cunosc, își vor aminti de ea. Cu toții am încercat în diferitele noastre moduri de a trece peste asta”, spunea Regina Elisabeta a II-a, potrivit Washington Post.
Vreme de mai bine de un deceniu, decesul Dianei a umbrit imaginea casei regale. Totuși, domnia Reginei Elisabeta a II-a a avut parte și de alte scandaluri. În primul rând, mariajul cu Prințul Philip a fost foarte controversat. Născut prinț al Greciei, societatea vremii nu îl considera potrivit pe Philip pentru viitoarea suverană a Marii Britanii.
Prințesa Margaret, sora fostului monarh britanic a fost rebela familiei. În caz că nu știați, ea a avut mai multe aventuri amoroase intens mediatizate. De scandaluri au avut parte și următoarele generații. Așa se face că, mariajele a trei dintre copiii Reginei Elisabeta a II-a s-au năruit cu scandal și nu au scăpat de atenția presei.
Un scandal mai recent l-a avut în prim plan pe Prințul Andrew. Mai exact, la începutul lui 2022, acesta a fost lăsat fără toate patronajele regale și gradele militare. Se pare că decizia ar fi venit după ce un magistrații din Statele Unite au hotărât că procesul de abuz sexual în care era implicat poate continua.
În cele din urmă, Andrew s-a înțeles cu acuzatoarea lui, însă în afara tribunalului. Astfel, el nu a fost găsit vinovat, însă a fost nevoit să plătească unele despăgubiri. Conform presei internaționale, acestea sun estimate la 12 milioane de dolari.
Dincolo de suișurile lu coborâșurile familiei regale, în cei peste 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a a reușit să câștige respectul cetățenilor Marii Britanii, cât și a milioane de oameni din întreaga lume.
Datorită tactului și tenacității sale, în cele șapte decenii pe tron, regretatul monarh britanic a făcut istorie prin recordurile sale. Pe lângă faptul că a trecut prin trei războaie, de când a fost încoronată, Regina Elisabeta a schimbat 15 prim-miniștri. Totodată, domnia suveranei Marii Britanii se întinde de-a lungul mandatelor a 14 președinți ai Statelor Unite ale Americii.
Din nefericire, Regina Elisabeta a II-a a trecut în neființă joi seară, la vârsta de 96 de ani.