Cine a fost Sfânta Parascheva și de ce an de an pelerinii merg la moaștele Sfintei, pentru a se ruga. Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an, pe 14 noiembrie, aceasta fiind considerată una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. De altfel, ziua coincide cu începutul Postului de Crăciun și este una încărcată de tradiții și obiceiuri, de care oamenii țin cont.
Racla cu moștele Sfintei Parascheva aflată la Catedrala Mitropolitană din Iași este motivul pentru care foarte mulți pelerini merg în acest oraș în fiecare an. Sfânta Parascheva este una dintre cele mai îndrăgite sfinte creștine.
Informații istorice despre viața Sfintei Parascheva au ieșit la iveală târziu, cu mult după moartea acesteia.
Prima biografie a fost tradusă în limba română în timpul secolului al XVI-lea, fiind cunoscută sub numele de Codex Sturzanus.
Puțini sunt cei care știu că Sfânta apărea atunci cu numele de Sf. Petka, după cum era numită în rândul sârbilor şi al bulgarilor. De asemenea, era cunoscută ca Sf. Vineri, apelativ foarte folosit de poporul român.
Parascheva a trăit în secolul al XI-lea, fiind născută la Epivat- azi Selimpaşa, în Turcia- într-o familie de oameni înstăriţi.
La vârsta de 10 ani, Parascheva a auzit citindu-se în biserică din Evanghelia după Marcu. Versetul „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” a impresionat-o. Aceasta a împărţit săracilor toate hainele pe care le purta.
După ce i-au murit părinţii, toată partea de avere care i se cuvenea a dăruit-o nevoiaşilor. Sfârşitul vieţii pământeşti a Sfintei Cuvioase Parascheva a fost în locurile natale, pe când avea în jur de 25 de ani.
După ani de post şi suferinţă fizică, Parascheva a murit în Epivat, unde se spune că a revenit la îndemnul unui înger care i-a apărut în vis.
„Descoperirea trupului a fost a una considerată de creștini un miracol. Atunci când camarazii unui marinar mort au aruncat trupul acestuia peste bordul navei, acesta a fost descoperit de un călugăr, care s-a îngrijit de înmormânta- rea lui.
Venind şi alţi creştini, au săpat o groapă pentru cel decedat. Dar în locul acela au descoperit trupul întreg şi frumos înmiresmat al unei femei. Bărbaţii au depus trupul marinarului lângă cel al cuvioasei şi apoi au plecat.
Peste noapte, în visele unuia dintre gropari, pe nume Gheorghe, şi ale unei femei credincioase, numită Eftimia, a apărut însăşi Sfânta Parascheva, în chip de împărăteasă, şi a cerut ca trupul ei să fie mutat la loc de cinste, credincioşii locului aducând-o într-o procesiune solemnă în biserica Sfinţii Apostoli din Epivat”, au explicat preoții.