Cine a fost Sfântul Andrei. De ce i se mai spune „Cel dintâi chemat”

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei. Toți cei care poartă numele Sfântului își vor sărbători ziua onomastică
Cine a fost Sfântul Andrei. De ce i se mai spune „Cel dintâi chemat

Cine a fost Sfântul Andrei, de fapt, celebrat în fiecare an pe 30 noiembrie. Toți cei care poartă numele Sfântului își vor sărbători ziua onomastică, iar creștinii păstrează mai multe obiceiuri pentru a alunga răul din viața lor. Iată mai jos, ce este bine și ce nu este bine să faceți de Sfântul Andrei.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie

Sfântului Andrei ținea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie, după aceea fiind permis să se lucreze. Aceasta este una dintre cele mai vechi credințe populare, de care oamenii țineau cont. Se spune că, pentru a nu avea probleme în familie, trebuie să evitați să faceți câteva lucruri în această zi:

  • Nu se muncește la câmp sau în gospodărie
  • cei care încălcau regula de mai sus riscau să se îmbolnăvească și să aibă amețeli, să îi doară capul, să se înece sau să fie arși cu apă fiarta.
  • Mai mult, oamenii riscau să fie bântuiți de strigoi, să aiba coșmaruri, să fie atacați pe drum de animale ori să le mănânce lupii vitele.
  • de Sfântul Andrei se goleşte cenuşa din sobe, iar oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos
  • în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare. Se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, o va lua de soție.
  • În tradițiile românești, ziua Sfântului Andrei este supranumită și Ziua Lupului.
  • Tradiția spune că lupii coboară din munte și se adună în haite de câte doisprezece.
  • Pe 30 noiembrie, oamenii se fereau să rostească numele acestor animale. Evitau astfel, se întâlnească cu ei în următorul an.
  • Potrivit spuselor din bătrâni, femeile nu au voie să se pieptene
  • Femeile nu au voie să coasă
  • Conform tradiției, în această zi sfântă, românilor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie.
  • Copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.

Vezi și Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei. Cui trebuie să spui „La mulți ani” pe 30 noiembrie

Cine a fost Sfântul Andrei

„Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. El este unul dintre cei doisprezece apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei

Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, l-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”.

Sfântul Andrei este numit şi „Cel dintâi chemat”, deoarece a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc””, explică preotul.

Vezi și De ce se pune busuioc sub pernă în Ajun de Sfântul Andrei. Care este semnificația acestei tradiții, de fapt

Rugăciune puternică de Sfântul Andrei

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne.

Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.

Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *