În fiecare an, pe data de 16 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Acesta a fost unul dintre discipolii lui Hristos și a asistat la numeroase minuni săvârșite de Mântuitor. De ce are un rol important în credința creștină și cum se mai numește Evanghelia scrisă de el.
Matei a fost unul dintre cei patru evangheliști, autori ai Evangheliilor din Noul Testament și apostol al lui Iisus. Matei locuia la Capernaum, având ocupația de vameș, în perioada în care Mântuitorul propovăduia în ținutul Galileii. Potrivit credinței, Matei a urmat chemarea ”Vino după mine”, adresată de Iisus, și a fost martor la mai multe miracole săvârșite de Mântuitor.
Pentru a face uitat faptul că era vameș, ocupație disprețuită de evrei, ceilalți evangheliști i-au pus numele Levi al lui Alfeu. Smerit și dedicat lui Hristos, acesta a scris singur prima Evanghelie și a mărturisit acolo despre viața pe care a avut-o înainte și despre păcatele pe care le-a săvârșit.
Citește și: Mesaje de Sfântul Matei. Cele mai frumoase urări și felicitări de trimis sărbătoriților pe 16 noiembrie
”Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers după El” (Matei cap. 9,9)
De atunci, Matei l-a urmat pe Mântuitor pretutindeni și a fost unul dintre cei 12 apostoli ai săi. Acesta era școlit, astfel că a putut scrie Evanghelia, în anii 50-60, aceasta fiind prima dintre Evanghelii, în ordine cronologică. A propovăduit cuvântul lui Hristos în locurile sale natale, apoi în Parția, Midia și Etiopia.
Matei a murit ca un martir, în Etiopia, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, fiind ars pe rug. Amintirea sa este cinstită în fiecare an, pe data de 16 noiembrie, în a doua zi din Postul Crăciunului. Ziua nu este marcată în calendar cu cruce roșie sau neagră, însă este dezlegare la ulei și vin pentru cei care postesc.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună
Evanghelia după Matei este importantă deoarece face trecerea de la Vechiul la Noul Testament. Din acest motiv, dar și pentru că a fost prima în ordine cronologică, este prima și în Noul Testament. Este mai mult o Evanghelie menită să convertească popoarele la credință, spun preoții.
Evanghelia după Matei mai este numită și Evanghelia Împărăției. Aceasta se citește în Biserică timp de 17 duminici consecutive după Rusalii, dar și în zilele în care se lasă sec de carne și de brânză.