În fiecare an, pe data de 18 decembrie, creștinii ortodcși îl prăznuiesc pe Sfântul Daniil Sihastrul. Cu o zi înainte, pe 17 decembrie, a fost sărbătoarea dedicată Sfântului Proroc Daniel. Cine a fost Daniil Sihastrul și ce rugăciune este bine să rostești în această zi, dacă ai nevoie de ajutor.
Ziua de 18 decembrie îi este dedicată Sfântului Daniil Sihastrul. Această sărbătoare este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox și este zi de post. Daniil a trăit în secolul al XV-lea, pe teritoriul județului Suceava. Nu se cunosc foarte multe detalii cu privire la familia sa, însă se știe faptul că părinții săi erau creștini.
Daniil a fost inițial botezat Dumitru și a fost atras din copilărie de viața duhovnicească. În adolescență, a început să simtă chemarea de a îmbrăca haina monahală. La 16 ani, după o perioadă de ucenicie la mănăstire, primește numele David. A dus o viață simplă, în post și rugăciune, devenind vrednic de a primi Taina Preoției.
Harul său preoțesc a devenit cunoscut în toată zona Moldovei și din ce în ce mai mulți credincioși mergeau la el pentru a primi sfaturi și povețe. Din acest motiv, decide să se retragă la Schitul Sfântului Lavrentie de pe Valea Putnei, pentru a se dedica total vieții monahale și a trăi în liniște și rugăciune.
Ulterior, primește numele Daniil și se retrage în pustiu, pentru a amplifica eforturile ascetice. Cuviosul Daniil Sihastrul pleacă de la mănăstire și se stabilește într-o grotă. Acolo, și-a cioplit singur atât chilia, cât și un paraclis. În prezent, în apropierea locului unde s-a retras Cuviosul Daniil se află Mănăstirea Putna.
În credința ortodoxă, Sfântul Daniil Sihastrul este cunoscut pentru puterile sale vindecătoare. Se spune că Dumnezeu i-a oferit darul înainte-vederii. Legenda spune că Daniil i-a prezis lui Ștefan cel Mare, cu care a fost contemporan, faptul că va deveni domnitorul Moldovei. Este considerat sfânt încă din timpul vieții, datorită harului tămăduirii, pe care se spune că îl avea. Iată ce rugăciune se rostește în această zi:
”Viață îngerească ai petrecut pe pământ, Sfinte Daniil, chip și pildă făcându-te ucenicilor tai. Prin rugăciuni, posturi îndelungate și privegheri, te-ai învrednicit a te sălășlui în pământul celor blânzi, Sfinte Daniil, de Dumnezeu cinstitorule, podoaba sihaștrilor și lauda călugarilor.
Cuvioase Părinte Daniil, în tot pământul a ieşit vestea minunilor tale; pentru aceasta în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale, taberele diavolilor le-ai îndepărtat, cetele îngereşti ai ajuns, a căror viaţă fără prihană ai urmat. Îndrăznire având către Dumnezeu, cere pace sufletelor noastre.
Împlinind voia lui Dumnezeu pe pământ şi încingându-te cu armele Duhului, Cuvioase, ai biruit toate ispitele diavolului, care neîncetat dau război sufletelor noastre. Având multă râvnă dumnezeiască, din tinereţe ai părăsit casa părintească şi ai îmbrăţişat viaţa călugărească, nevoindu-te în ascultare, curăţie şi sărăcie de bună voie, împodobindu-ţi sufletul cu fapte bune.
Citește și: Când este bine să iei anafură și agheasmă în post. În ce ordine se iau, de fapt
Ucenic al Sfântului Leontie de la Rădăuţi fiind, nevoinţelor lui ai urmat, Cuvioase Părinte Daniil, înmulţindu-ţi ostenelile şi silindu-ţi firea, prin harul lui Dumnezeu, pentru a dobândi cele veşnice. În suspinuri ziua şi noaptea ai petrecut, Cuvioase, gândind la ceasul cel înfricoşător al Judecăţii; cu postul şi cu privegherea trupul ţi l-ai vestejit şi, prin smerenia ta, ai surpat viclenia diavolului.
Sfintele tale moaşte de la Voroneţ s-au făcut izvor nesecat de vindecări celor credincioşi şi ocrotire de multe primejdii, cu rugăciunile tale cele către Dumnezeu. De Dumnezeu cinstitorule Sfinte Părinte Daniil, tu, precum zice proorocul, cu lacrimi ai udat pământul şi n-ai dat somn ochilor tăi, nici genelor tale dormitare, arătând dorul inimii înflăcărate către Hristos, pe care L-ai iubit din copilărie.
Drept aceea te-ai făcut pildă călugărilor şi ai săvârşit tot felul de fapte bune. Deci, mult lăudate părinte, cu rugăciunile tale, cere de la Dumnezeu să dea lumii pace, Bisericii unire şi nouă mare milă. Amin!”