Cine a fost Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie în calendarul ortodox. De ce i se spune și Izvorâtorul de Mir

Când a trăit și cine a fost Sfântul Dumitru.
Cine a fost Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie în calendarul ortodox. De ce i se spune și Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dumitru se sărbătorește în fiecare an pe data de 26 octombrie. Aceste eveniment religios marchează una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei din calendarul ortodox. Cine a fost Sfântul Dumitru, de fapt, și de ce i se mai spune Izvorâtorul de Mir.

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. A fost fiul voievodului cetății Tesalonicului și se spune că a fost botezat în taină de părinții săi, care s-au ferit de pedepsele crunte împotriva creștinilor. Părinții l-au învățat în mare secret, într-o cămară ascunsă, tainele sfintei credințe și i-au insuflat milostenia pentru cei săraci.

După ce tatăl lui a murit, împăratul Maximilian l-a chemat pe Sfântul Dumitru pentru a-l face voievod în locul tatălui său. A fost primit cu cinste și bucurie de popor, pe care l-a condus cu multă vrednicie. Nu s-a ferit în a predica despre credință, reușind să aducă mulți cetățeni la Hristos. Cum a aflat că Dimitrie era creștin, împăratul Maximilian s-a înfuriat și a poruncit organizarea unor praznice în cinstea zeilor. Acestea aveau loc în fiecare cetate. După ce a mărturisit că este creștin, Dimitrie a fost închis în temniță, la porunca împăratului.

Când a fost închis, acesta l-a binecuvântat pe Nestor să lupte împotriva lui Lie. După ce a primit semnul sfintei cruci de la Dimitrie, Nestor iese învingător. Când împăratul Maximian află de binecuvântarea dată de Dimitrie, a poruncit ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul.

Citește și Sfântul Dumitru 2022. Pe ce dată pică și ce este bine să faci pentru a fi ferit de necazuri

De ce i se zice Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dumitru mai este cunoscut și sub numele de Izvorâtorul de Mir. Moaștele lui se află în Tesalonic. Se spune că din moaștele lui a curs și curge mir, de aceea, Sfantul Dimitrie a primit și numele de Izvoratorul de Mir.

Mirul se dăruiește creștinilor pentru a fi vindecați de diverse boli. După sărbătoarea Sfântului Dimitrie, în prima duminică se deschide racla în care sunt prezente sfintele moaște. Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște cu mir care este dăruit credincioșilor bolnavi spre tămăduire.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie ar fi fost diacon

Sfantul Dimitrie a fost diaconul episcopului Irineu de Sirmium, care a fost martirizat in data de 6 aprilie 304. După ce a fost omorât Sfântul Dumitrul, se spune că slujitorul său, Sfântul Mucenic Lup, a luat orarul diaconesc și inelul sfăntului, udate de sangele lui. Cei care au atins odoarele culese de Sfântul Lup, s-ar fi vindecat de boli.

Sfantul Dimitrie a fost înmormântat în cetatea Sirmium, din Serbia. Acolo au început să se petreacă mai multe minuni. În 413, după ce s-a vindecat, generalul Leontie a decis să mute Moaștele Sfăntului Dimitrie în Tesalonic. Acolo a construit și o biserică în cinstea sfăntului. Sfintele Moaște au fost mutate pe data de 26 octombrie și astfel ziua aceasta a devenit ziua de praznuire a Sfantului Dimitrie.

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *